In de afgelopen 17 zijn er steeds meer baby’s geboren in eenoudergezinnen. Werden er in 2000 nog 12.000 kinderen geboren in een eenoudergezin, waren dat er vorig jaar 15.200. Dat betekent een toename van maar liefst een kwart, 9 procent van alle geboren kinderen in 2017. Oorzaken zijn vrouwen rond de 40 zonder partner die kiezen voor het moederschap én stellen die uit elkaar gaan. Dit blijkt uit een artikel in het Parool gebaseerd op een onderzoek van het CBS.

Het denken over gezinnen veranderd

Het CBS heeft vrijdag 30 november cijfers gepresenteerd in de Landelijke Jeugdmonitor waaruit de enorme toename van eenoudergezinnen blijkt. In Amsterdam bijvoorbeeld waren er vorig jaar 40.000 eenoudergezinnen. Dit is ongeveer 10 % van alle huishoudens in de hoofdstad. Hoogleraar sociale demografie Jan Latten van de Universiteit van Amsterdam geeft aan dat deze groei er mede mee te maken heeft dat ons denken over gezinssamenstelling is veranderd. Vroeger moest je als stel getrouwd zijn om kinderen te krijgen. Dat is nu niet meer zo. Net als scheiden, vroeger kon dat echt niet. Net als dat vrouwen rond de 40 zonder partner tegenwoordig prima moeder kunnen worden, zonder dat ze een partner hebben.

Boven de 15.000

De afgelopen 17 jaar is het aantal baby’s dat geboren wordt in een eenoudergezin gestegen tot ruim boven de 15.000 vorig jaar. Mede door regelingen als co-ouderschap, is het beeld dat mensen hebben deze tijd van ‘het gezin’ veranderd. En de verwachting is ook dat dit beeld aanhoudt cq groeit. De grote generator hiervan is nog steeds de echtscheiding. Ter verduidelijking: in 2017 woonde 30 % van de 15-jarigen niet meer met beide ouders op een adres. In 2000 was dit nog 22 %. De oorzaak hiervan is echtscheiding.

Dit betekent niet altijd dat het altijd negatief hoeft te zijn, de eenoudergezinnen waarbij echtscheiding de oorzaak is. Als ouders op een goede manier de scheiding kunnen regelen en de beste afspraken maken voor hun kinderen, dan hoeft de scheiding niet veel schade aan te richten. Samen een ouderschapsplan opstellen waar je beiden achter staat, is al het begin van een goede basis voor de toekomst. Bij de Scheidingsprofs kan je terecht voor hulp bij het opstellen van het ouderschapsplan, maar ook voor het regelen van de gehele scheiding. Je kiest gewoon een pakket dat het beste bij jullie situatie past.