Opnieuw verliefd worden als gescheiden ouder. Misschien had je het nooit verwacht dat het ooit nog zou gebeuren en toch is het wel het geval. Je zou je geluk wel met iedereen willen delen, dus ook met je kinderen. Juist dat laatste vraagt wel een punt van aandacht want het is niet vanzelfsprekend dat jouw kinderen even gelukkig zijn met jouw keuze. Dit ligt niet aan de persoon zelf maar aan de manier waarop je jouw nieuwe lief introduceert. Daarom delen we een handig stappenplan. Zo introduceer je jouw nieuwe lief het beste bij je kinderen.

 

Stap 1: Breng geduld op, introduceer je lief niet te snel bij je kinderen

Ben je vlak na je scheiding verliefd geworden? Wellicht is deze nieuwe liefde zelfs de reden van jullie scheiding. Wat de reden ook is, in beide gevallen is het geen verstandige keuze om je nieuwe liefde te snel bij je kinderen te introduceren. Kinderen hebben immers wat tijd nodig om te wennen aan het ontstaan van de twee één-ouder gezinnen. Als je direct je nieuwe partner introduceert, kan dit grote loyaliteitsproblemen veroorzaken. Daarom is het verstandig om je nieuwe lief pas te introduceren als je al een tijdje uit elkaar bent. Met een tijdje bedoelen een periode van minimaal 6 maanden. Het is hierbij belangrijk om zeker goed in de gaten te houden hoe de kinderen de scheiding aan het verwerken zijn. Het belang van de kinderen gaat nu voor dus de kans is aanwezig dat je geduld wat op de proef wordt gesteld.

 

Stap 2: Vraag aan je kinderen of ze je nieuwe lief willen ontmoeten

Het is van groot belang dat je kinderen ervoor openstaan om je nieuwe lief te ontmoeten. Dit kun je alleen te weten komen door het hun te vragen. Dit kun je doen nadat je verteld hebt dat je iemand ontmoet hebt die je heel leuk vindt. Het kan helpen om een foto van je nieuwe lief te laten zien. Op deze manier kun je de kinderen langzaam maar zeker laten wennen aan hun idee. Op een gegeven moment kun je vragen of ze deze persoon een keer in het echt willen zien. Eventuele bezwaren kun je wegnemen met een geruststelling maar het is van belang dat ze de persoon echt willen ontmoeten en dit niet doen om jou te pleasen.

 

Stap 3: Introduceer je nieuwe lief op een neutraal terrein

Een goede tip is dat je de kinderen en je nieuwe lief met elkaar kennis laat maken op neutraal terrein. Denk hierbij aan een speeltuin, een dierentuin of een andere gelegenheid waarbij de kinderen zich op hun gemak voelen. Laat je nieuwe lief met de kinderen praten en langzaam maar zeker met elkaar kennis maken. Uiteraard kun je zo’n gelegenheid een aantal keren herhalen zodat de kinderen langzaam maar zeker een band opbouwen met de kinderen. Het kan een goede keuze zijn om je nieuwe lief niet meteen als “nieuwe liefde” te introduceren maar als een persoon die jij heel leuk vindt. Op deze manier laat je de kinderen langzaam wennen aan de nieuwe persoon in je leven. Het is belangrijk dat je in deze andere rol elkaar niet gaat aanraken, zoenen of fluisteren met elkaar. Kinderen hebben dit sneller door dan je denkt en kunnen dan heel argwanend worden.

 

Stap 4: We kunnen naar huis!

Als je merkt dat het vertrouwen groeit en er een wederzijdse vriendschap tussen jou en je kinderen ontstaat, kun je je nieuwe partner bij je thuis uitnodigen of zelfs je kinderen meenemen bij een bezoek aan hem of haar. De aanwezigheid van je nieuwe partner wordt steeds meer als normaal ervaren. Deze persoon begint langzaam maar zeker een onderdeel te vormen van het éénoudergezin. Je kunt er zo langzamerhand ervoor kiezen om hand in hand te lopen en elkaar een kus te geven.

 

Stap 5: Laat je nieuwe lief alleen bij je slapen als de kinderen het aankunnen

De stap dat je lief bij je slaapt, is voor de kinderen een grote stap. Zij zien hun vader of moeder met een ander in bed liggen wat opnieuw voor loyaliteitsproblemen kan zorgen. Zet deze stap dan ook alleen als je zeker weet dat je kind of kinderen dit aan kunnen. Je kunt dit samen slapen niet afdoen met een “logeerpartijtje” want daar trappen kinderen niet in.

 

Tot slot een aantal tips over het introduceren van je nieuwe lief bij je kinderen

Het is goed om voor de volledigheid nog een aantal praktische tips met je te delen met betrekking tot het introduceren van je nieuwe lief bij je kinderen. Allereerst is het van belang om alleen te introduceren als je er 100% zeker van bent dat dit een duurzame relatie is. Het kan immers schadelijk voor kinderen zijn om steeds weer een nieuwe partner te zien in het leven van een van hun ouders. Daarnaast is het goed om je ex-partner ook over je nieuwe partner te informeren. De kinderen komen toch met een “verhaal” thuis. Tot slot is het van belang dat je de kinderen op de eerste plaats zet. Alleen dan kunnen jij en je nieuwe partner volop genieten van elkaar.

Heb je na het lezen van deze stappen en tips vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact op met een van onze Scheidingsprofs. We voorzien je graag persoonlijk van advies.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.