Een van de belangrijkste aspecten van het omgaan met feestdagen na een scheiding is communicatie. Het begint met een open en respectvolle dialoog met je ex-partner. Samen praten over de feestdagen en jullie verwachtingen delen, kan helpen om verwarring en misverstanden te voorkomen, zeker als het gaat om het doen van de inkopen voor jullie kinderen. Belangrijk is om te laten zien dat jullie als ouders nog steeds in staat zijn om samen te werken voor het welzijn van jullie kinderen.

Is er een gelijkwaardige financiële situatie? 

Een belangrijk punt in deze communicatie is het realisme over de financiële situatie. Scheidingen kunnen financiële uitdagingen met zich meebrengen, dus wees eerlijk en transparant over wat haalbaar is. Als jullie het je kunnen veroorloven, overweeg dan om samen een budget op te stellen voor cadeaus en andere feestelijke uitgaven. Als dit niet mogelijk is, maak dan individuele budgetten en houd je eraan. Onthoud vooral dat het de gedachten en aandacht achter de cadeaus zijn die het meest waardevol zijn.

Verdeel de verantwoordelijkheden. Bespreek met je ex-partner wie welke cadeaus zal kopen en welke feestelijke activiteiten jullie zullen organiseren. Het verdelen van verantwoordelijkheden kan helpen om de lasten gelijkmatig te verdelen en stress te verminderen. Belangrijk is ook om de wensen van de kinderen serieus te nemen. Vraag hen wat ze graag zouden willen tijdens de feestdagen en probeer hieraan tegemoet te komen. Door naar hun verlangens te luisteren, laten jullie zien dat hun geluk voor jou prioriteit heeft. Betekent dit dat jullie een spiksplinternieuwe PlayStation moeten aanschaffen of een dure laptop? Absoluut niet! Maar, het is wel belangrijk dat jullie als ouders op 1 lijn liggen en het gesprek aangaan met de kinderen om opties te bedenken die voor iedereen haalbaar zijn. 

Ook tradities blijven belangrijk 

Feestdagen draaien niet alleen om cadeaus. Overweeg het creëren van mooie herinneringen en ervaringen voor de kinderen. Samen kerstversieringen maken, een dagje naar een kerstmarkt gaan of samen vuurwerk bewonderen op oudejaarsavond kan bijdragen aan een speciale tijd. Respecteer de tradities die voor jou en je ex-partner belangrijk zijn. Als er specifieke familietradities zijn die je wilt voortzetten, bespreek dan hoe je dit kunt doen, zowel samen met de kinderen als individueel.

Wees daarnaast flexibel en begripvol, vooral als er last-minute wijzigingen optreden. Het welzijn van de kinderen moet altijd voorop staan. Als communicatie moeilijk is, overweeg dan het gebruik van co-ouderschapsapps of professionele bemiddeling om te helpen bij het plannen en coördineren van de feestdagen.

De hulp van onze experts inschakelen?

Hoewel het omgaan met feestdagen na een scheiding uitdagend kan zijn, is het zeker mogelijk om een positieve en betekenisvolle ervaring voor je kinderen te creëren. Open communicatie, realisme, het luisteren naar de kinderen en het focussen op het creëren van mooie herinneringen zijn sleutelbegrippen om de feestdagen speciaal te maken, ongeacht de omstandigheden van de scheiding. Ben je nog niet zover en wil je juist gaan scheiden? En kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan ben je van harte welkom om contact op te nemen. De experts van Scheidingsprofs beschikken over de juiste kennis om advies te geven op dit gebied en je te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en bieden een laagdrempelige manier van scheiden aan. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling en weten alles wat betreft scheiden en kinderen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.