Als je als ouders uit elkaar gaat, moeten er soms belangrijke beslissingen worden genomen. Onder andere welke school het beste is voor jullie kind. Dat kan best lastig zijn, maar het goede nieuws is dat de meeste ouders samenwerken om de juiste keuze te maken. Is dat niet het geval? Dan kan de schoolkeuze na een scheiding lastiger worden. Want wat zijn eigenlijk de regels en wie mag uiteindelijk de doorslaggevende beslissing maken? Wij vertellen er graag meer over!

De rechten van ouders na een scheiding

Ouders hebben na een scheiding meestal allebei dezelfde rechten en verantwoordelijkheden voor hun kind. Dat betekent dat ze samen praten en proberen overeenstemming te bereiken over welke school het beste is. Het belangrijkste is dat jullie denken aan wat het beste is voor je kind. Kijk naar wat het kind nodig heeft en wat het beste aansluit zodat jullie kind zich veilig en gelukkig voelt op zijn of haar school. Het is belangrijk om goed met elkaar te praten en samen te werken. En ben je het niet met elkaar eens? Dan is het ook mogelijk om hulp te krijgen van andere mensen, zoals een bemiddelaar, om te helpen met deze beslissing. 

Praktische zaken omtrent de juiste schoolkeuze

Naast het belang van jullie kind, moet je ook praktische dingen overwegen. Is de school dichtbij beide huizen, zodat jullie kind niet te ver hoeft te reizen? Passen de schooltijden bij jullie schema’s, zodat je kind zonder problemen naar school kan gaan? Is de school van goede kwaliteit en biedt het leuke activiteiten waar je kind van zal genieten? Vergeet niet om ook naar je kind te luisteren. Wat wil hij of zij het liefst? Zeker als je kind wat ouder is, heeft het vaak een idee en een eigen mening over welke school hij of zij leuk vindt. En uiteindelijk is je kind degene die de meeste tijd zal doorbrengen op deze locatie. Deze mening telt dus zeker ook.

Komen jullie er echt niet uit?

Maar wat als jullie er echt niet uitkomen en het moeilijk vinden om een beslissing te nemen? In dat geval kan een rechter helpen. De rechter zal altijd streven naar een oplossing die het welzijn en de tevredenheid van jullie kind centraal stelt. Zijn of haar beslissing zal gebaseerd zijn op de specifieke omstandigheden van jullie situatie en wat het beste lijkt voor jullie kind.

Hulp nodig van Scheidingsprofs?

Blijf open communiceren, luister naar jullie kind, en zoek altijd naar een oplossing die voor iedereen werkt. En onthoud, als jullie meer begeleiding of hulp nodig hebben bij elk aspect van de scheiding, van scheiden en kinderen tot scheiden en wonen, bemiddeling of online scheiden, Scheidingsprofs staat graag klaar om jullie te ondersteunen en te begeleiden op deze reis naar een nieuwe start voor jullie gezin. Je staat er niet alleen voor. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.