Hoe kan zoveel mogelijk worden voorkomen dat kinderen de dupe worden van een echtscheiding? Met die vraag werd een speciaal aangestelde commissie onder leiding van oud-minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet aangesteld om hier onderzoek naar te doen en antwoord te geven op deze vraag en om met adviezen te komen hoe dit voorkomen kan worden.

Gemeente heeft sleutelrol

Een van de aanbevelingen van de commissie is de gemeenten een rol te geven in deze problematiek door een scheidingsloket in te richten waar ouders terecht kunnen voor informatie, voorlichting en ondersteuning voor hun echtscheiding. De scheidingsdeskundigen die het loket moeten bemannen, moeten naast informatie over de echtscheiding zelf ook verdere professionele hulp kunnen regelen voor de ouders. Hierbij moet je denken aan hulp van andere deskundigen als huisartsen, leerkrachten en buurtwerkers. Daarnaast kan het loket helpen het sociale netwerk van de ouders te versterken. Dat is minstens zo belangrijk als je een scheiding doormaakt.

Sneller hulp

De commissie is van mening dat als gemeenten beter samenwerken met lokale partners en beter beschikbaar zijn voor hulp, dat relatieproblemen en echtscheidingen minder snel escaleren. Problemen worden tijdiger gesignaleerd en hulp kan sneller geboden worden. Hierdoor is de kans op nare vechtscheidingen kleiner. Bovendien kunnen ouders op deze manier ook op een snellere manier de scheiding regelen. Als je goed met elkaar kunt praten, kan je samen ook goede afspraken maken. Op vriendelijke voet uit elkaar betekent een goede basis voor de toekomst. Zo kan je bijvoorbeeld het snelst en makkelijkst online je scheiding regelen. Je maakt samen met elkaar in goed overleg alle afspraken en legt deze vast. Kinderen ondervinden hoe dan ook last of hinder van een scheiding. Daar is de commissie Rouvoet het ook absoluut mee eens. Maar als je als ouders niet vechtend uit elkaar gaat, is dat voor de kinderen al vele malen beter dan een scheiding met alleen maar ruzie mee te maken. In sommige gemeenten worden al experimenten gedaan met een soort scheidingsloket. Zoals in Zoetermeer. Hier heeft de gemeente het zogenaamde ‘Scheidingspunt’  waarin onder andere het Centrum voor Jeugd en gezin en allerlei maatschappelijke organisaties begeleiding bieden aan gescheiden gezinnen.