Een echtscheiding is nooit makkelijk. Hoe goed je ook nog met elkaar omgaat, dat een echtscheiding een pijnlijk hoofdstuk in je leven is, staat als een paal boven water. Als je ex partner echter narcistische kenmerken vertoont, kan dit ervoor zorgen dat een scheidingsproces nog moeilijker en lastiger verloopt dan anders. Scheiden van een narcist is namelijk een lange lastige weg. In dit artikel gaan we je er meer over vertellen. 

Wat is narcisme?

Veel mensen hebben wel eens de term narcisme voorbij horen komen maar weten niet helemaal precies wat dit nou eigenlijk betekent. Laten we voorop stellen dat een narcistische persoonlijkheidsstoornis alleen vast kan worden gesteld door een psycholoog of psychiater. Narcisme is namelijk een gedrag dat gekenmerkt wordt door een ziekelijke liefde voor jezelf en een doorgeslagen gevoel van eigenwaarde. Mensen met narcisme vinden zichzelf enorm belangrijk en willen een continue bevestiging van hun omgeving van dit gevoel. Een narcist vindt zichzelf heel speciaal en jij mag bij wijze van spreken dankbaar zijn dat hij of zij ook maar de moeite neemt om jou in de omgeving te dulden. 

Narcistische trekjes op een rijtje

Zoals aangegeven kan narcisme alleen definitief vastgesteld worden door een psycholoog of psychiater. Toch zijn er zeker een aantal kenmerken van deze persoonlijkheidsstoornis. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

 • De persoon ziet zichzelf als heel uniek en speciaal en verwacht hierbij alleen begrepen te worden door mensen met een hoge status of aanzien
 • De persoon vindt alleen zichzelf belangrijk en verwacht superieur behandeld te worden
 • Geobsedeerd door macht, succes, rijkdom, schoonheid en een beeld van ideale liefde
 • De persoon verlangt naar extreme bewondering
 • Gebrek aan empathie
 • De persoon is arrogant of toont hooghartig gedrag
 • Vaak jaloers op anderen of denkt dat anderen dat op hem/haar zijn
 • Geen tegenspraak dulden
 • Maakt misbruik van anderen om de eigen doelen te bereiken
 • Is manipulatief en denkt bijzondere rechten te hebben.
 • Kunnen agressief gedrag vertonen
 • Doet alles om aandacht te krijgen en in de belangstelling te staan

Getrouwd zijn met een narcist

Getrouwd zijn met een narcist brengt een hoop narigheid en moeilijkheden met zich mee. In eerste instantie zal je helemaal niet in de gaten hebben dat je partner een narcist is. Zeker in de beginfase van jullie huwelijk of relatie is de kans groot dat je niet ziet wat er aan de hand is. Niet alleen omdat jij een roze bril op hebt op dat moment maar ook omdat de narcist besloten heeft jou te krijgen en daar flink zijn of haar best voor zal doen. Diegene zal lief, leuk en aardig doen om het doel maar te bereiken. In veel gevallen veranderd dat pas nadat het huwelijk gesloten en dus het doel bereikt is. 

Langzaam maar zeker raak je steeds meer geïsoleerd. Er zijn genoeg verhalen van mensen die al hun familie en vrienden tijdens het huwelijk zijn kwijtgeraakt. Verhalen van mensen die hun zelfrespect en eigenwaarde hebben verloren en die hierdoor zo veranderd zijn dat ze zichzelf niet meer terug kennen. Mensen die gekleineerd worden en jarenlang te horen hebben gekregen dat ze niets waard zijn. Mensen die zich jarenlang (vaak zelfs ongemerkt of in de hoop op verbetering) in dienst hebben gesteld van hun narcistische partner en geen eigen leven meer hebben. Het grote probleem hierbij is dat dit allemaal niet van de ene op de andere dag gebeurd maar het er zo langzaam insluipt dat je er vaak niet eens erg in hebt dat het gebeurt. 

Scheiden van een narcist, een lange moeilijke weg

Ben je eenmaal tot het besef gekomen of is er vastgesteld dat je getrouwd bent met een narcist en wil je deze relatie verbreken, dan wacht je waarschijnlijk een lange lastige weg. Het woord scheiding is taboe voor een narcist. Deze partner wil de controle over de relatie behouden. Niet zelden wordt de narcist kwaad en handtastelijk of is er dreigende taal. Een andere optie is dat de narcistische partner ineens omslaat naar een lief en aardig gedrag zoals het in het begin van de relatie geweest is. De narcist zal alles uit de kast halen om de partner te manipuleren, whatever it takes. Het is ontzettend belangrijk om bij je besluit te blijven en bij voorkeur na de melding dat jullie gaan scheiden direct te vertrekken. Iemand op de hoogte stellen en buiten op je te laten wachten kan wellicht een zekerder gevoel geven.

Mediation bij scheiding van een narcist

Om te proberen om de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen kan geprobeerd worden om mediation in te zetten. Hierbij kan het twee kanten op met de narcistische partner. De ene kant houdt in dat de narcist hier daadwerkelijk mee akkoord gaat en verwacht dat hij of zij de mediator net zo kan manipuleren als dat deze persoon dat jarenlang bij jou gedaan heeft. Het is dan ook zaak om bij een scheiding van een narcist met een zeer ervaren mediator aan tafel te gaan zitten die dit gedrag herkent en er naar kan handelen. Wees echter niet verbaast dat als het tot de narcist doordringt dat manipuleren niet werkt en het niet gaat zoals de narcistische partner wenst dat deze het mediationtraject per direct zal beëindigen. 

De andere mogelijkheid is dat hakken van de narcist volledig in het zand gaan. Narcisten zijn vaak niet in staat om compromissen te sluiten. Daarnaast kunnen ze zich niet inleven in een ander, waardoor het mediationproces bemoeilijkt.

Bij Scheidingsprofs hebben wij voor elke situatie een oplossing. Er zijn dan ook een aantal Scheidingsprofs die jarenlange ervaringen hebben met het begeleiden van narcisten. Schroom niet om contact op te nemen voor meer informatie.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.