Als je vroeger trouwde, wist je eigenlijk dat dit echt voor altijd zou zijn. Scheiden was namelijk not done. Zeker als je al heel lang getrouwd was en zelf al wat ouder werd. Was je niet meer gelukkig in je huwelijk? Dan was het eigenlijk gewoon pech, je bleef bij elkaar tot de dood jullie scheidt. Punt uit. Helaas leidde dit tot veel ongelukkige mensen die geen romantiek meer hadden in hun leven, of tot relaties waarin overspel ook voorkwam. 

Toch maar scheiden

Tegenwoordig ligt er niet meer zo’n taboe op scheiden op latere leeftijd. Kinderen de deur uit, misschien zijn er wel kleinkinderen, bijna met pensioen, maar niet gelukkig in je huwelijk. Uit elkaar gegroeid, de koek is op of sprake van overspel. Een scheiding lijkt de beste optie. Vroeger was scheiden geen optie, maar anno nu komt het steeds vaker voor en wordt het ook maatschappelijk geaccepteerd. Iedereen heeft immers recht op geluk, nietwaar? Zo’n 15 jaar geleden lag de leeftijd van mannen die gingen scheiden op gemiddeld 43,7 jaar. Ongeveer 10 jaar later, in 2016 was die gemiddelde leeftijd al 47,3 jaar. 

Is scheiden op latere leeftijd ingewikkelder?

Een scheiding op latere leeftijd hoeft niet per se ingewikkelder te zijn dan wanneer je jonger bent. Dat ligt toch wel aan de persoonlijke situatie. Voor sommige volwassen kinderen kan het als een enorme schok komen. Terwijl anderen het misschien wel prettig vinden dat de scheiding niet plaatsvond toen ze nog jong waren. Aan de andere kant, kan het voor kleinkinderen ook wel een dingetje zijn: opa en oma gaan uit elkaar. Praktisch kan het wel lastig worden met bezoekjes, verjaardagen, feestdagen enzovoort. Een voordeel is dat je nu geen ouderschapsplan meer hoeft op te stellen. Dingen als een omgangsregeling of alimentatie is nu niet meer aan de orde. Wel is het zo, omdat je ouder bent en waarschijnlijk ook heel lang samen bent, deel je wel heel veel. Naar alle bezittingen moet gekeken worden. Niet alleen de liquide middelen, maar ook het huis en wellicht nog een vakantiehuis? Hebben jullie schulden? En hoe ga je om met het pensioen? Misschien ben je zelfs al met pensioen. Zeker het financiële stuk moet dus goed bekeken worden. 

Pensioen en scheiden op latere leeftijd

Gemiddeld gaan mensen rond hun 65e levensjaar met pensioen. Je krijgt dan het ouderdomspensioen dat is opgebouwd bij je werkgever(s). Als je gaat scheiden na je 65e dan hebben jij en je ex beiden recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit is vastgelegd in de ‘Wet verevening pensioenrechten bij scheiding’. Het is echter mogelijk hier afwijkende afspraken over te maken, mits jullie allebei het daarmee eens zijn. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je niets van je ex wilt ontvangen. Dat kan ook en dan spreek je dat samen onderling zo af en legt dit vast in het echtscheidingsconvenant. De afspraken over het pensioen moet je binnen 2 jaar na de scheiding doorgeven aan de pensioenvertrekker. Daarna kan ook, maar dan moet je de betaling onderling weer gaan regelen. De Rijksoverheid geeft op hun website hier meer informatie over. 

Koophuis en scheiden op latere leeftijd

Als je op latere leeftijd gaat scheiden, is waarschijnlijk het grootste gedeelte van de hypotheek die op jullie koophuis rust afbetaald. Het vermogen zit dus in het huis. Jullie moeten samen beslissen wat er gaat gebeuren: gezamenlijk verkopen of blijft een van jullie er wonen? In dat laatste geval zal degene die vertrekt uitgekocht moeten worden. De huidige hypothee moet overgesloten worden en degene die weggaat wil misschien wel een nieuw huis kopen en zal een nieuwe hypotheek moeten afsluiten. Dit kan nog weleens lastig zijn omdat hypotheekvertrekkers vaak terughoudend zijn in het verstrekken van hypotheken aan mensen die een pensioengerechtigde leeftijd hebben. Laat je dus goed informeren hierover.

Vermogen verdelen en scheiden op latere leeftijd

Al het vermogen dat jullie samen hebben opgebouwd (spaargeld, beleggingen, verkregen erfenissen, enzovoort) zal bij een huwelijk in gemeenschap van goederen eerlijk verdeeld moeten worden. 

Op goede voet uit elkaar

Bij een scheiding op latere leeftijd, is er meestal geen sprake van ruzie. In veel gevallen was de relatie van een romantische overgegaan in een vriendschappelijke. En dat maakt het een stuk makkelijker om samen de scheiding te regelen en op goede voet uit elkaar te gaan. 

Door op een fijne manier uit elkaar te gaan terwijl je al iets ouder bent, lukt het meestal ook wel om samen goed contact te houden. Dat is wel zo prettig als je samen kinderen en kleinkinderen hebt. Dat maakt het een stuk fijner met verjaardagen of feestdagen!

Onze Scheidingsprofs kunnen je heel goed adviseren hoe je een scheiding op latere leeftijd goed kunt aanpakken. Neem gerust contact met ons op, zodat we jullie hier persoonlijk mee kunnen helpen.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.