Als je gaat scheiden heeft dit een heleboel gevolgen voor je leven. Een daarvan zijn de financiële gevolgen.

Financiën op orde

Hoe richt je je leven nu financieel in? Tijdens de scheiding worden de bezittingen en schulden verdeeld, moet je bankrekeningen wijzigen of nieuwe aanvragen, het ouderdomspensioen laten uit betalen en nog veel meer. Wat denk je van je huis? Heb je samen een koophuis, wat gaan jullie hiermee doen?

Wat te doen

Je moet een aantal zaken zo snel mogelijk regelen bij de belastingdienst als je gaat scheiden of net gescheiden bent. Als eerste de aangifte van de inkomstenbelasting, dus wat je aan belasting betaalt of terugkrijgt. Voorbeelden hiervan zijn de hypotheekrenteaftrek of het deel van het eigenwoningforfait. Heb je een voorlopige aanslag? Dan moet je deze wijzigen. Zo voorkom je namelijk dat je gedurende het jaar te veel of te weinig ontvangt en bij de daaropvolgende aangifte voor verrassingen komt te staan. Daarnaast moet je kijken of je na je scheiding recht hebt op bepaalde heffingskortingen of toeslagen.

Bekijk ook goed of het verstandig is om nog samen aangifte te doen of apart als je net gescheiden bent.  Voorheen deed je dit altijd samen. Meestal is een scheiding niet exact aan het begin of einde van een jaar. Je kunt er dus nog voor kiezen om samen als fiscale partners over het hele jaar aangifte te doen. Dat heeft als voordeel dat je je inkomsten en aftrekposten uit dat jaar nog gunstig kunt verdelen. Het jaar erop vervalt de mogelijkheid van samen aangifte doen als fiscale partners.  Op belastingdienst.nl/scheiden kan je alle informatie terugvinden.

Wetswijzigingen verwerkt

Je voorlopige aanslag wijzigt niet alleen door veranderingen in jouw persoonlijke situatie. Ook wetswijzigingen hebben hier invloed op. De Eerste Kamer heeft op 18 december 2018 ingestemd met zo’n 60 wetswijzigingen. Dus er zitten er een aantal tussen die van invloed zullen zijn op jouw voorlopige aanslag. Zo wordt de algemene heffingskorting verhoogd waardoor het besteedbaar inkomen van mensen met een inkomen tot € 68.507,- per jaar toe neemt. Ook is er in 2019 een verhoging van de arbeidskorting. De maximale korting stijgt dit jaar met € 150,- tot maximaal € 3.399,- . Meer wetswijzigingen die van invloed zijn op ons inkomen, vind je hier.

Wij hebben de wijzigingen voor 2019 alvast verwerkt. Dus als je hulp wilt op financieel vlak bij je echtscheiding zijn onze professionals op de hoogte van alle veranderingen in 2019.