Als jullie als ouders van jonge kinderen hebben besloten om van elkaar te scheiden, heeft dit gevolgen voor de rolverdeling binnen het gezin. Jullie moeten immers de stap maken van een echtpaar naar een ouderpaar. Dit betekent in de praktijk dat jullie nog altijd met elkaar te maken zullen houden ook als de scheiding allang is uitgesproken! Je moet dus blijven samenwerken met je ex. Als je in goede harmonie uit elkaar gaat, hoeft dit geen probleem te zijn. Er zijn echter situaties te benoemen waarbij de samenwerking tussen ex-partners minder soepel verloopt. Daarom delen we in deze blog een aantal onmisbare tips om een goed ouderpaar te vormen.

 

Besloten om te scheiden? De samenwerking met je begint direct!

Op de website van Scheidingsprofs vindt je veel informatie over scheiden en kinderen. We vinden het belangrijk om hier veel informatie met je over te delen aangezien een echtscheiding niet alleen veel impact heeft op scheidende ouders zelf maar zeker ook op de kinderen!  Het is goed om te beseffen dat de samenwerking met je ex-partner direct begint als jullie het besluit hebben genomen om uit elkaar te gaan. Uiteraard heb je ongetwijfeld goede redenen om uit elkaar te gaan maar het is raadzaam om je emoties (in vorm van verdriet, boosheid of andere gevoelens) aan de kant te zetten om een echtscheidingstraject op de meest soepele manier te doorlopen. In dat geval behoort echtscheidingsmediation of het online scheiden wellicht tot de mogelijkheden! Een goede samenwerking tijdens het doorlopen van het echtscheidingstraject vormt de basis voor de periode die hierop volgt. Zolang jullie kind of kinderen meerderjarig zijn, moet je er samen voor zorgen als ouderpaar, ook als je zelf al een of meerdere stappen verder bent in je leven. 

 

Waarom een goede samenwerking met je ex van belang is als ouderpaar

We hebben al een beetje aangegeven waarom een goede samenwerking met je ex van belang is als ouderpaar. Je bent samen verantwoordelijk voor het welzijn van je kind of kinderen. Hier komt de gezamenlijke zorgplicht bij. Dit betekent dat je samen een aantal belangrijke opvoedkundige zaken moet afstemmen. Een ouderschapsplan vormt hier de basis van maar bij veel praktische zaken moeten jullie verder kijken dan dit document en samen in overleg gaan. We brengen dit onder je aandacht omdat diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat een verslechterde (of zelfs geen contact tussen de ouders) veel nadelige gevolgen kunnen hebben voor de kinderen. Zien jullie dit als een uitdaging? De onderstaande tips kunnen jullie al een flink eind op weg helpen bij het vormen van een goed ouderpaar.

 

Tips om goed samen te kunnen werken met je ex als ouderpaar

  1. Toon respect naar de ander. Hoe lastig dit punt ook is, we noemen wellicht wel meteen het lastigste item van deze hele lijst. Er zijn veel situaties dat je jouw ex-partner heel graag wil laten weten hoe je over een aantal zaken denkt en het liefst op jouw manier je hart wilt luchten. Het halen en brengen van je kind lijkt hiervoor een uitstekende situatie maar dat is het zeker niet! Een kind voelt dit feilloos aan, de meest slechte keuze die je kunt maken dus! Zelfs de meest kleine woordenwisseling kan al belastend zijn voor je kind. Bespreek eventuele problemen of andere bespreekpunten dus op het juiste moment dus als jullie met z’n tweeën zijn.
  2. Help je kind met het overstapmoment naar de andere ouder. Ook dit is een lastig punt want niets is zo lastig als gescheiden ouders om je kind(eren) “af te leveren” bij de ander. Ook voor je kind is dit lastig omdat dit soort momenten een basis kunnen vormen voor loyaliteitsproblemen. Maak dit soort momenten dan ook niet te emotioneel en gun je kind de tijd die hij of zij kan doorbrengen met de andere ouder
  3. Voorkom een concurrentiestrijd met je ex. Het is de bedoeling dat je op een zo’n goed mogelijke manier gaat samenwerken met je ex en zeker geen concurrentiestrijd aangaat met de andere ouder. Dit punt kun je op diverse manieren invullen. Je moet immers oppassen met het creëren van “materialistisch overwicht” bijvoorbeeld door het geven van dure cadeaus of uitstapjes maar zorg ook dat je positief blijft op hetgeen je kind vertelt als hij of zij bij je ex-partner is geweest. 
  4. Praat niet negatief over je ex-partner in het bijzijn van de kinderen. Een andere veelgemaakte fout is het negatief praten over ex-partners in het bijzijn of op gehoorafstand van de kinderen. Het is goed om je hierbij te realiseren dat de kinderen loyaal zijn naar de andere ouder. Het negatief praten over de ander schept niet alleen een precedent maar werkt verwarrend en frustrerend voor de kinderen. Een no-go dus.
  5. Hou elkaar op de hoogte. Een van de belangrijkste factoren van een goede samenwerking tussen ex-partners is informatievoorziening. Het is van groot belang dat je elkaar als ouders op de hoogte houdt van het welzijn en ontwikkeling van de kinderen. Op deze manier kun je samen het beste voor je kinderen zorgen en vorm je een goed ouderpaar
  6. Blijf in overleg over de planning. Een van de grootste struikelblokken waar gescheiden ouders mee kampen, is de planning. Het zal immers regelmatig voorkomen dat een verjaardagsfeest of andere gelegenheid net in de periode valt dat de kinderen bij de andere partner is. Uiteraard wil je voorkomen dat je kinderen hierdoor niet bij deze gelegenheid aanwezig kunnen zijn. Dit kun je eenvoudig voorkomen door in overleg te gaan met je ex-partner en de planning bespreekbaar te maken.
  7. Hou rekening met veranderende situaties. Als je goed wilt blijven samenwerken met je ex en een goed ouderpaar wilt vormen, is het belangrijk om rekening te houden met (en open te staan voor) veranderende situaties. De activiteiten en het sociale leven van je kinderen zullen immers veranderen naarmate je kind ouder wordt. Als je als ouders hier (samen) in meebeweegt zullen deze veranderende situaties geen enkele belemmering voor een goede omgang met andere “gezinsleden” vormen.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.