We staan nog redelijk aan het begin van het nieuwe jaar wat fiscaal betekent dat het voor heel veel mensen weer tijd is voor de belastingaangifte. In de meeste gevallen wordt je aangifte vooraf vast grotendeels ingevuld en hoef je deze, als je situatie onveranderd is, alleen even door te lopen en te checken of alles klopt. Zijn jullie echter inmiddels gescheiden dan kan het zijn dat het fiscaal ook een heel ander verhaal wordt. Er zijn in dit opzicht veel belangrijke punten waar je aan moet denken. Om hier een beetje overzicht in te krijgen, nemen we een aantal belangrijke zaken met je door.

 

Belastingaangifte doen als je gescheiden bent, samen of apart?

Wanneer je niet langer een (fiscale) partner hebt, rijst vaak de vraag of je individueel of gezamenlijk belastingaangifte moet doen. Jullie zijn immers niet precies op 1 januari gescheiden maar ergens in de loop van een jaar. Volgens de wetgeving ben je geen fiscale partners meer zodra je een echtscheidingsverzoek indient of niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. In het jaar van de scheiding mag je nog wel gezamenlijk aangifte doen, maar het jaar daarop niet meer. Tot het moment dat je niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven en het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is ingediend, ben je elkaars toeslagpartner.

 

De gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek na een scheiding

Hypotheekrenteaftrek is een van de aftrekposten waarmee je het bedrag wat je aan belasting moet betalen kunt verminderen. Toen je fiscale partner van elkaar was, kon je dit soort aftrekposten en je inkomsten op een gunstige manier verdelen. Dit is nu helaas niet meer mogelijk. Alleen de persoon die de hypotheek op zijn of haar naam heeft staan, maakt aanspraak op hypotheekrenteaftrek. Als je ervoor kiest om gezamenlijk belastingaangifte te doen over het jaar dat je gescheiden bent, kun je nog kiezen wie de hypotheekrente aftrekt. Daarna heb je daarna deze mogelijkheden niet meer.

 

Wijzigen huurtoeslag na een scheiding

Als er veranderingen optreden op het gebied van huurtoeslag, is het belangrijk om deze wijzigingen door te geven. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer je verhuist naar een huurwoning of wanneer de huurtoeslag op naam van je ex-partner staat. Om dit te doen, hoef je slechts een adreswijziging door te geven aan de gemeente nadat je een echtscheidingsverzoek hebt ingediend bij de rechtbank. Daarnaast moet je de wijziging ook op twee manieren aan de Belastingdienst doorgeven. Dit kan eenvoudig digitaal via de website van de Belastingdienst, waar je onder “mijn toeslagen” kunt aangeven dat je gescheiden bent en je nieuwe adres en huursituatie kunt doorgeven.

Als de huurtoeslag op naam van je ex-partner blijft staan omdat deze persoon in dezelfde woning blijft wonen, terwijl jij ook recht hebt op huurtoeslag in jouw situatie, moet je een nieuwe aanvraag indienen. Dit kun je in twee stappen doen: eerst geef je de verandering van je situatie door onder “mijn toeslagen”, waarna je onder “toeslagen overzicht” je huurtoeslag opnieuw kunt aanvragen.

 

Wat zijn de gevolgen op de kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget na een scheiding?

Wanneer je gescheiden bent, heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. De regel is hierin simpel: het kindgebonden budget gaat naar de persoon die de kinderbijslag ontvangt. Als jij degene bent die de kinderbijslag ontvangt, hoef je alleen maar de verandering van je situatie (dat je gescheiden bent) aan de Belastingdienst door te geven. De Belastingdienst zal vervolgens een nieuwe berekening maken van het kindgebonden budget waarop jij recht hebt, waarbij uiteraard alleen jouw inkomen in aanmerking wordt genomen. Als jouw ex-partner de kinderbijslag ontving en deze moet worden overgedragen aan jou omdat de kinderen bij jou gaan wonen, kun je dit regelen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De kinderopvangtoeslag is afhankelijk van de mate waarin je gebruik maakt van kinderopvang. Als hierin niets verandert, hoef je niets te doen. Als er wel wijzigingen plaatsvinden in het aantal opvanguren, dien je dit wel aan te geven bij de Belastingdienst. Deze instantie zal dan een nieuwe berekening voor je maken. Hetzelfde geldt als de kinderopvangtoeslag op naam van je ex-partner staat en dit moet worden gewijzigd.
Zorg voor duidelijkheid voor jezelf en maak gebruik van de voorlopige aanslag

Doordat je gescheiden bent, gaat je fiscale situatie vrijwel zeker veranderen. De kans is groot dat je meer of minder gaat betalen. Het is in veel situaties erg praktisch om snel te weten waar je aan toe bent. Je kunt hier inzicht in krijgen door een voorlopige aanslag aan te vragen of (als je hier al gebruik van maakt) deze te wijzigen aan de hand van jouw nieuwe situatie. Hiermee voorkom je vaak dat je achteraf onaangenaam wordt verrast en moet bijbetalen.

 

Dit vergeten mensen vaak als ze gescheiden zijn. 

Tot slot nog een paar praktische tips. Je DigiD is een persoonlijk nummer. Zorg ervoor dat alleen jij dit nummer kan gebruiken als je gescheiden bent. Controleer ook het rekeningnummer waarop toeslagen en belastingteruggaven op gestort worden en wijzig dit nummer indien nodig. Vergeet niet een adreswijziging bij de gemeente door te geven. De gemeente zorgt er ook voor dat dit bij de Belastingdienst terecht komt.

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies over de fiscale veranderingen als je gaat scheiden? Onze Scheidingsprofs helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op om jouw situatie te bespreken.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.