“Nee, ik kies voor mijzelf.” Het is misschien wel het lastigste antwoord dat je als gescheiden persoon kunt geven maar dit is voor jezelf wel een enorm belangrijke reactie. Veel mensen hebben al in het dagelijks leven moeite met het stellen van grenzen in privé- of zakelijke relaties maar dat wordt na een scheiding vaak als nóg lastiger ervaren. Daarom bieden we je hier een mini cursus “nee-zeggen” aan.

 

Waarom het belangrijk is om “nee” te kunnen zeggen

Je zult het ongetwijfeld wel eens ervaren hebben: In het dagelijks leven heeft iedereen torenhoge verwachtingen van elkaar. De druk die de omgeving aan je oplegt kan je al snel de indruk geven dat je niet mag falen. Dit is zeker het geval na een scheiding waarbij je misschien toch al het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, ondanks dat dit vaak niet het geval is. In dit soort situaties neig je er al snel naar om andermans behoeften voor te laten gaan ten opzichte van je eigen behoeften. Soms gaan hierdoor zelfs de behoeften van je ex voor! Dit is een keuze die je enorm kan uitputten, iets waar je zeker tijdens of vlak na een hectische periode van een echtscheiding niet op zit te wachten. In deze situatie moet je juist extra lief voor jezelf zijn maar hoe doe je dat? Inderdaad door “nee” te zeggen maar juist het uitspreken van dat ene verlossende antwoord kan een flinke uitdaging vormen.

 

Tips om makkelijker “nee” te kunnen zeggen

Het is tijd om daad bij woord te voegen en je inzicht te geven hoe je makkelijker “nee” kunt zeggen tegen je ex, je kinderen of wie dan ook. Als je hier niet toe in staat bent, doe je immers jezelf tekort en dat werkt zeker niet bevorderlijk voor het verwerken van je scheiding!

De belangrijkste tip is dat je jezelf op nummer 1 zet. Je moet van jezelf de belangrijkste persoon maken in je gedachtegang. Dit moet je zeker niet als egoïstisch zien. Om een eenvoudige vergelijking te maken: je kunt pas anderen helpen nadat je eerst zelf het zuurstofmasker opzet in het vliegtuig. In het dagelijks leven moet je een vergelijkbare gedachtegang hanteren. Als iemand (bijvoorbeeld je ex) wat aan je vraagt, ga dan eerst na of het echt volledig achter dit verzoek staat. Op deze manier leer je jouw grenzen kennen. Stel jezelf hiervoor de onderstaande drie vragen:

  • Wil ik dit?
  • Kan ik dit?
  • Word ik hier zelf beter van?

Kan je een van deze vragen niet met “ja” beantwoorden?
Dan is het een no-go. Maak dit duidelijk kenbaar met een duidelijke “nee” want hiermee voorkom je ruis op de lijn. Daarnaast zorg je ervoor dat je zelfverzekerd overkomt want iedereen die hierin duidelijk is straalt kracht en zelfvertrouwen uit. Hieruit blijkt dat degene voor zichzelf opkomt en dat er geen ruimte is voor “onderhandeling”. Dit kan zeker in de communicatie met je ex (tot op zekere hoogte) erg waardevol zijn. Op deze manier leer je jouw grenzen te stellen.

 

Hoe denk jij over jezelf?

Deze bovenstaande vraag kun je gerust zien als een gewetensvraag. Veel mensen denken na een scheiding vaak zeer negatief over zichzelf. Zij zien het uit elkaar gaan van hun partner als falen en het niet in staat zijn in het succesvol onderhouden van de relatie. Met negatieve gedachten over jezelf zit je jezelf in de weg. Door eens goed na te denken over deze gedachten (en door vooral na te gaan of deze gedachten wel echt waar zijn) kom je vaak al snel tot de conclusie dat je heel anders tegen het leven aan zult kijken. Bedenk maar eens hoe je als mens zou zijn en wie je bent als je deze gedachten niet zou hebben.

Uiteraard is het bovenstaande niet eenvoudig en heeft dit best wel wat tijd nodig. Gun jezelf deze tijd en ontwikkel je in kleine stapjes. Deze kleine stapjes zullen vanzelf resulteren in grote passen waarin je je ontwikkelt als een persoon met een eigen identiteit, een eigen mening en vooral iemand die lief is voor zichzelf. Heb je hierin advies of begeleiding nodig? Dan helpen onze Scheidingsprofs je graag op weg.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.