Bij je echtscheiding heb je een heleboel zaken te regelen. Om de scheiding aan te vragen en af te ronden moet je vooraf een traject door waarbij alle zaken wat van jullie samen was, verdeelt en duidelijke afspraken maakt en vastlegt. Wat je over de kinderen afspreekt qua omgangsregeling en alimentatie, wie er in het huis blijft en wie vertrekt, de spullen, verzekeringen noem maar op. Maar wat gaat er met Bello gebeuren?

Categorie objecten

Het klinkt niet leuk, want als eigenaar bent je emotioneel verbonden aan je huisdier, maar juridisch gezien ziet de rechtspraak huisdieren als een ‘zaak’.  Voor de wet is een huisdier een object. En dus valt het huisdier net als je bankstel onder de inboedel. En bij je scheiding spreek je over inboedelverdeling. Maar in de Wet Dieren ligt ook vastgelegd dat er een algemene zorgplicht geldt voor de huisdieren.

Omgangsregeling

Net als de omgangsregeling wat je voor de minderjarige kinderen met elkaar vastlegt in een ouderschapsplan, kan je ook een omgangsregeling treffen voor het huisdier. Echter gaat dat in de praktijk niet altijd even makkelijk. Ook al is het gehele gezin emotioneel gehecht aan de kat, konijn, vogel of hond. Alleen bij die laatste is het makkelijker om een omgangsregeling af te spreken. Een hond kan immers het beste regelmatig van huisje wisselen. Hij hecht meer waarde aan de mensen die bij hem zijn, en in mindere mate de plek. Een konijnenhok ga je niet iedere 2 weken verplaatsen, of een vogel met zijn kooi. Het kan wel, maar of het nou ten goede komt voor het stressniveau van het dier valt te betwijfelen. Ook een kat is er gehecht aan de plek waar hij woont en heeft altijd een aantal weken nodig om aan een nieuwe plek te wennen. Zoals genoemd, kan je best afspraken maken over de hond. Hij kan om bijvoorbeeld om de twee weken een weekend naar je ex-partner of en ook tijdens vakanties kan je afspraken maken voor een langere periode. Dat kan voor degene waar hij het grootste deel van de tijd woont, ook weleens prettig zijn.

Alimentatie

Als je een omgangsregeling treft over de hond, is het ook redelijk om te kijken naar een vorm van alimentatie. Al zou je hier meer kunnen spreken over vergoeding. Je hebt immers kosten voor voeding, maar ook medische kosten moeten gedekt worden. Deze afspraken leg je samen met de omgangsregeling voor het dier vast in het echtscheidingsconvenant.

Alternatieven

Voor de hond is het dus niet heel moeilijk een omgangsregeling vast te leggen. Maar voor andere dieren is dat praktisch niet heel gemakkelijk. Je kunt wel andere afspraken maken met elkaar zodat degene die het ‘ouderlijk’ huis verlaat niet zijn huisdier voor altijd hoeft te missen. Tijdens vakanties kan je afspreken dat je ex voor het dier zorgt. Dan is het dier voor een langere tijd bij je ex. Of je plant eens in de paar weken een moment dat je ex even bij je thuis kan zijn met het huisdier. Je hoeft dan zelf er niet voor thuis te blijven. Zo kan je de ander toch tijd gunnen samen met het dier.

Discussie over eigendom

Stel, er ontstaat toch discussie over wie het huisdier krijgt (en dus even los gezien van een regeling), dan gaat een rechter kijken wie eigenaar is van het dier. Als dat niet duidelijk is, zal de rechter kijken naar zaken als: wie heeft het dier gekocht, wie staat er als eigenaar geregistreerd bij een stamboom, inentingsformulier, chipregistratieformulier of wie het dier heeft betaald. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zal de rechter kijken naar de belangen van de beide partijen. Denk hierbij aan kinderen die gehecht zijn aan het dier, wie de beste huisvesting kan bieden na de scheiding, enzovoort.

Uiteraard is het te hopen dat het huisdier ook niet onderdeel wordt van discussie tijdens een scheiding en dat je er samen goede afspraken over kunt maken waarbij het welzijn van het dier voorop staat en dat je beiden nog van het huisdier kunt genieten.