Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat hoogopgeleide mensen minder snel scheiden dan stellen die een minder hoge opleiding of mensen die geen opleiding hebben genoten.

Trouwen, kinderen krijgen en scheiden

In het onderzoek ‘Trouwen, kinderen krijgen en scheiden’ komen een aantal opmerkelijke cijfers naar voren. Zo bleek dat 53% van de echtparen die in 2000 gingen samenwonen, dat ze 15 jaar later nog bij elkaar waren. Van deze echtparen was 80% getrouwd en hadden ze inmiddels bijna allemaal kinderen. Een kwart van deze eerste samenwoners ging binnen 5 jaar uit elkaar en nog eens een kwart deed dat wat later. Uit het onderzoek is een ding wat opmerkelijk is: kinderen is een reden om bij elkaar te blijven. De stellen die gaan samenwonen gaan dus of binnen een aantal jaar uit elkaar of er komen kinderen en ze blijven samen en/of gaan trouwen. Het onderzoek zegt alleen niet of te stellen gelukkig zijn met elkaar ondanks de kinderen. Niet trouwen en geen kinderen verlagen dus de drempel om uit elkaar te gaan.

Opleidingsniveau bepalend voor breuk

Het is dus ook wel opmerkelijk te noemen dat hoger opgeleiden minder stel scheiden. Ongeacht of ze kinderen hebben, samenwonend of getrouwd zijn. Het CBS concludeert dat trouwen en kinderen krijgen bij mensen met een laag of middelbaar inkomen minder sterk samenhangt met hoe stabiel de relatie is. Hoe het komt dat een huwelijk en een stabiel gezinsleven meer voor hoogopgeleiden is, weet het CBS nog niet. Een vervolgonderzoek wat hier ook naar zal kijken, zal dus ook meer rekening houden met demografische kenmerken. Maar opmerkelijk is het wel. Er zou gesteld kunnen worden dat grote veranderingen in een relatie, zoals een huwelijk of een kind, de mate van betrokkenheid ten opzichte van de relatie bepalen. En dat dan hoger opgeleiden deze veranderingen meer in de positieve zin ervaren en zien als een versterking van de band met elkaar.

Ga jij scheiden of wil je een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract beëindigen? De experts van de Scheidingsprofs helpen je graag.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.