Na een scheiding kan het een uitdaging zijn om te zien dat je ex-partner een nieuwe relatie heeft, dat is helemaal niet gek. Jullie hebben immers een gezamenlijk verleden en dat is gevoelsmatig ineens – voor zover dat al niet zo was – helemaal voorbij. Daarnaast zijn er misschien gezamenlijke kinderen geboren tijdens jullie huwelijk en hoe gaan de verhoudingen worden als er een nieuwe partner in het spel is? Gelukkig gaat dit in veel gevallen tegenwoordig heel erg goed. Tijd heelt alle wonden en soms is een nieuwe partner zelfs een aanvulling.

Maar wat als je tijdens deze periode onverwacht enige verontrustende informatie ontdekt over deze nieuwe partner, zoals bijvoorbeeld het hebben van een strafblad? Vooral als er gezamenlijke kinderen zijn, roept dit belangrijke vragen op: Wat kan er gedaan worden? En welke opties liggen er in het verschiet? 

Gezamenlijke kinderen en communicatie

Communicatie is de sleutel in deze situatie. Praat openlijk met je ex-partner over je zorgen en de specifieke informatie die je hebt ontdekt. Benadruk dat je bezorgdheid voortkomt uit een oprechte wens om de veiligheid en het welzijn van de kinderen te waarborgen. Verzamel bewijsmateriaal om je zorgen te ondersteunen. Zorg ervoor dat je concrete bewijzen hebt, zoals officiële documentatie of betrouwbare bronnen die het strafblad bevestigen. Bespreek dit bewijsmateriaal met je ex-partner en deel je bezorgdheid.

Als je ex-partner bereid is om te luisteren en actie te ondernemen, overweeg dan om juridisch advies in te winnen. Een advocaat of mediator kan je informeren over de mogelijkheden en helpen bij het nemen van de juiste stappen om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Dit kan onder andere het herzien van de omgangsregeling zijn of het beperken van het bezoekrecht.

Het belang van de kinderen

Het welzijn van de kinderen moet altijd voorop staan. Als er serieuze zorgen zijn over de veiligheid van de kinderen, kan het nodig zijn om juridische stappen te ondernemen, zoals het aanvragen van een voogdijwijziging. Raadpleeg een advocaat om te bepalen wat het beste is voor de kinderen en om je rechten en opties te begrijpen.

Communicatie

Blijf communiceren en samenwerken als ouders. Houd het belang van de kinderen centraal en probeer tot overeenstemming te komen over regelingen die hun veiligheid en welzijn waarborgen. Overweeg het inschakelen van een mediator om te helpen bij het faciliteren van gesprekken en het vinden van oplossingen.

Een open blik 

Houd in gedachten dat het verleden van de nieuwe partner niet noodzakelijk hun huidige persoonlijkheid of capaciteit als ouder weerspiegelt. Mensen kunnen groeien en veranderen. Sta open voor de mogelijkheid dat de nieuwe partner oprecht betrokken is bij de veiligheid en het geluk van de kinderen.

De hulp van Scheidingsprofs inschakelen?

Het ontdekken van een strafblad bij de nieuwe partner van je ex-partner kan uitdagend zijn, maar het biedt ook de mogelijkheid om te groeien en positieve veranderingen aan te brengen. Door open communicatie, juridisch advies en het belang van de kinderen voorop te stellen, kun je werken aan een veilige en liefdevolle omgeving voor hen, ongeacht de omstandigheden. Bij Scheidingsprofs kunnen we je helpen om de juiste beslissingen te nemen en geven we graag advies. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.