Wist je dat nog steeds de vrouw er het meest op achteruit gaat qua financiën na een scheiding? En de oorzaak ligt in het feit dat men gewoon weg niet goed genoeg weet hoeveel ze nodig hebben om rond te komen.

Gebrek aan vertrouwen

Uit een recent gepubliceerd onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) genaamd ‘Ons geld – Vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid’ blijkt dat men tijdens een relatie niet rekening houdt met een mogelijke scheiding. Dat dat voelt als een gebrek aan vertrouwen in de relatie. Men wil er simpelweg niet bij stilstaan hoe men ervoor komt te staan na een scheiding. En door er niet over te praten, is het probleem er niet.

Vrouwen verkijken zich op financiële situatie

Vooral de vrouwen verkijken zich op hun financiële situatie en dus hun zelfstandigheid na een scheiding. In de meeste relaties gaat de vrouw minder werken als er kinderen. Vaak wordt er dan niet nagedacht over de gevolgen hiervan als men toch uit elkaar gaat. Men verkijkt zich er echt op. De meeste vrouwen hebben na een scheiding met een beetje mazzel op partneralimentatie. Kinderalimentatie gaat altijd voor. Dus zorg er maar eens voor als alleenstaande moeder dat je na een scheiding weer meer kunt gaan werken. En ook nog eens werk wat voor genoeg inkomen zorgt.

Verwachtingen versus realiteit

Men heeft ook vaak andere verwachtingen van alimentatie dan wat er daadwerkelijk betaald gaat worden na een scheiding. Dat komt mede omdat mensen niet goed weten hoeveel ze precies nodig hebben om rond te komen. Je wordt dan gedwongen een budgetboekje bij te gaan houden om zo te realiseren wat alles nu werkelijk kost en wat je nodig hebt.

Tips om te voorkomen dat je financieel in de problemen raakt na scheiding

  • Ga tijdens je relatie al gesprek aan over financiën; hoe is het inkomen nu, wat gaat er mee gebeuren als er kinderen komen, wat gaan we doen mochten we ooit gaan scheiden.
  • Houd altijd een overzicht bij van je inkomen en uitgaven. Ongeacht of je een relatie hebt of gaat scheiden. Je moet weten hoe je ervoor staat, altijd. Een wekelijks huishoudboekje is ideaal.
  • Bedenk samen, als je dus nog in een relatie zit, hoe je omgaat met financiële compensatie als er een van jullie minder gaat werken, of zelfs stopt, bijvoorbeeld omdat er kinderen komen. Meestal hebben beide partners een goede carrière voor er kinderen komen. Een van de partners geeft dit op door minder te gaan werken voor de kinderen. Praat hier dus over voordat de kinderen er zijn. Dan kan je dit ook als punt meenemen mocht er ooit een scheiding komen.
  • Wees reëel. Als je gaat scheiden en jij bent degene die het minste verdient, wees dan reëel in wat je eist. Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Als er na de kinderalimentatie nog ruimte is voor partneralimentatie, dan heb je geluk. Vraag hier dan ook niet de hoofdprijs voor. Als je eenmaal goed weet wat je nodig hebt, zie punt 2 (!), dan weet je ook wat reëel is om te vragen.

Onze professionals helpen je graag je financiële situatie na je scheiding inzichtelijk en op orde te krijgen. Wij staan voor je klaar met tips en adviezen en zetten alles voor je op een rij. Neem snel contact met ons op en wij helpen je!