Het opvoeden van je kinderen op de manier zoals jij voor ogen hebt, kan soms een grote uitdaging vormen als je gescheiden bent. Dit is nog veel meer het geval als je ex een andere opvoedstijl heeft. Veel ouders vragen zich dan ook af hoe ze het beste met deze situatie om kunnen gaan. Is het een verstandige keuze om hierin een middenweg te vinden of maakt het voor de kinderen niet uit?

 

Is er daadwerkelijk sprake van andere opvoedstijl?

“De kinderen gaan altijd heel laat naar bed bij mijn ex. 

Mijn ex geeft de kinderen nooit gezond eten en gaat altijd naar McDonalds.

De kinderen mogen de hele dag gamen en TV kijken bij mijn ex.”

 

Het zijn situaties die gescheiden ouders nog wel eens ervaren als ze onderling een zeer verschillende opvoedstijl hanteren. Zij vragen zich dan ook vaak af hoe ze met zo’n situatie om moeten gaan. Het is in eerste instantie van belang om na te gaan of er wel sprake is van zo’n extreem verschillende opvoeding. Je bent er als ouder niet bij en je gaat dus vaak uit van de verhalen van de kinderen. Het is goed om je te realiseren dat de kinderen vaak heel goed zijn in overdrijven, al is het maar om bij jou iets gedaan te krijgen. 

 

Is het beter om op één lijn te zitten met betrekking tot de opvoeding?

Laten we er vanuit gaan dat er daadwerkelijk een groot verschil in opvoedstijl is. Veel gescheiden ouders vragen zich af wat dan wijsheid is. Moet er een middenweg gevonden worden of maakt het voor de kinderen zelf niet veel uit? Laat je elkaar dan gewoon de gang gaan of is het beter om volledig op één lijn te zitten met het opvoeden?

 

Het antwoord is relatief eenvoudig: kinderen kunnen best omgaan met verschillende regels. Het wordt echter wel verwarrend voor ze als het verschil in regels te groot wordt. Een goed voorbeeld hiervan is de situatie dat een kind bij de ene ouder altijd zijn of haar mobiele telefoon mag gebruiken en bij de ander nooit of als de kinderen bij de ene ouder wel vlees mag eten terwijl hij of zij bij de andere ouder te horen krijgt  dat vlees eten slecht is. Dan gaat de situatie te verwarrend worden en is het van belang om een middenweg hierin te vinden.    

 

Belangrijk: het respect hebben voor een andere opvoed keuze van de andere ouder

Zoals aangegeven hebben de meeste kinderen weinig last van de verschillende opvoed culturen van beide ouders. De kinderen kunnen hier zelfs wat aan hebben. Zij leren hierdoor immers flexibel omgaan met de verschillende situaties en leren dat op de ene plek andere dingen mogen dan elders. Er kunnen echter wel problemen ontstaan als de verschillende opvoedstijlen het onderwerp van discussie wordt voor tussen beide ouders. Als de ouders elkaar hierop gaan veroordelen, kan er wel een problematische situatie ontstaan. In dat geval heeft het kind immers het gevoel dat hij of zij moet kiezen en dat kan wel problemen veroorzaken. Het respect hebben voor een andere opvoed keuze van de andere ouder is dus belangrijk. Als ouders zich bewust worden van de overeenkomsten en verschillen, kunnen ze gaan inzien dat de opvoedstijl van de andere ouder positieve intenties heeft en goede eigenschappen.

 

Wat te doen bij verschillende opvoed culturen tussen gescheiden ouders? 

Het bovenstaande geeft aan dat het belang van de kinderen voorop staat. Het is dus niet goed om eigen opvattingen en manieren van opvoeding te willen doordrukken. Daarnaast is het belangrijk om het positieve aspect van de situatie in te zien. Krijgt je kind bij je ex-partner wél chips en frisdrank tijdens het kijken van een serie op de bank? Dan is het goed om te realiseren dat je kind dan wel over dit soort zaken mee kan praten met zijn of haar leeftijdsgenootjes. Je ex-partner is zeker niet de enige die deze keuze maakt en kinderen pochen hier graag met elkaar over. Leg je kind daarbij simpelweg uit waarom bepaalde dingen bij jou niet mogen. Op deze manier creëer je begrip.

 

Hoe ga je zelf om met deze situatie?

Tot slot het antwoord op de vraag hoe je als gescheiden ouder zelf om kan gaan met deze situatie. De beste tip die we je hierbij kunnen geven is het loslaten van de situatie. Je hebt immers hebt geen zeggenschap over hoe de ander opvoedt of over wat er bij de andere ouder thuis gebeurt.

Heb je vragen of kunnen we je helpen met persoonlijk advies over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. Onze Scheidingsprofs helpen je graag persoonlijk verder. 

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.