Een vechtscheiding is iets wat niemand wenst mee te maken als hij of zij gaat scheiden. Kinderen al helemaal niet. En die zijn eigenlijk altijd degenen die er doodongelukkig van worden. Vechtscheidingen worden meestal in eerste instantie behandeld als een juridisch probleem, maar dat is het in essentie niet.

Wat is een vechtscheiding

Een echte keiharde definitie voor een vechtscheiding is er niet. Maar we kunnen wel zeggen dat het iets verder gaat dan negatieve gevoelens en ruzie met je ex. Eigenlijk wordt er bij een vechtscheiding alles aan gedaan om maar niet aan de wensen of behoeften van je ex te voldoen. Over ieder ding wordt ruzie gemaakt. Er kan nergens een compromis worden gesloten en de gemoederen lopen vaak zo hoog op, dat het alleen nog in de rechtbank kan worden ‘uitgevochten’. En bij bijna alle vechtscheidingen zijn kinderen betrokken. Kinderen zijn ouders het meest dierbaar, dus zijn ze het waard om voor te vechten. In een nieuw toneelstuk Goed scheiden, bedacht en geregisseerd door Saskia van Basten Batenburg, moeten mensen zich meer bewust worden en nieuwe inzichten opleveren voor niet alleen de scheidende paren maar ook scheidingsprofessionals als advocaten, mediators, rechters, enzovoort wat een vechtscheiding met kinderen doet. In het toneelstuk zijn vele dingen extra uitvergroot. Maar juist dat moet ervoor zorgen dat men die inzichten krijgt. Van de ruim 35.000 scheidingen in ons land, zijn er zo’n 7.000 een vechtscheiding.

Is een vechtscheiding te voorkomen

Het antwoord op de vraag of een vechtscheiding te voorkomen is, is nee. Maar je kunt als ouders wel proberen de kans zo klein mogelijk te maken. We noemen een aantal punten waar je rekening mee kunt houden en zo wellicht een vechtscheiding kunt voorkomen:

  • Probeer altijd op een respectvolle manier met elkaar te praten. Laat de ander in zijn/haar waarde. Niet altijd makkelijk maar wel het beste. Blijf aan de kinderen denken;
  • Probeer altijd open te staan voor de wensen van de ander. Je moet goed naar elkaar luisteren, denk na over wat de ander zegt en vraagt, wil je tot oplossingen komen;
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je je inhoudelijk goed voorbereid en weet wat het scheidingsproces inhoudt, dan ga je al wat relaxter het proces in.
  • Focus niet alleen op jezelf. Mensen die in een vechtscheiding zitten focussen zich alleen op hun eigen belang en denken niet meer aan de ander. Probeer je toch in die ander te verplaatsen. Als dat lastig is, verplaats je dan in de kinderen.
  • Schakel een bemiddelaar in. Bij bemiddeling ga je samen met de bemiddelaar op zoek naar de beste oplossingen voor conflicten en maak je op deze manier duidelijke en goede afspraken met elkaar.

Het voorkomen van een vechtscheiding is in ieders belang. Niemand zit te wachten op een nare, langdurige procedure waar alleen maar met modder wordt gegooid en ruzie wordt gemaakt. Je moet als ouders immers ook na de scheiding nog met elkaar om kunnen gaan vanwege de kinderen. Dus is voor iedereen het beste de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen.