Waarschijnlijk voel je bij het lezen van deze titel al wat weerstand opkomen. Want kiezen tussen je kinderen en een nieuwe partner? Hoezo kiezen? Kinderen staan toch altijd op de eerste plaats? Natuurlijk is dat zo, maar het opnieuw opbouwen van een relatie en de aandacht verdelen tussen je nieuwe liefde en je kind(eren), dat kan soms best even een uitdaging zijn. Een uitdaging die je niet uit de weg wilt gaan, maar met beide handen wilt aanpakken. Begin met communicatie. Eerlijke en open gesprekken met je kinderen zijn de basis. Vertel hen dat hun mening en gevoelens belangrijk zijn en dat ze altijd op de eerste plaats komen. Dit geeft hen een geruststellend gevoel in deze periode van verandering. Neem de tijd om naar hun zorgen en vragen te luisteren.

Het aanpassingsproces heeft tijd nodig. Het is normaal dat kinderen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Wees geduldig en respecteer hun tempo. Hetzelfde geldt voor je nieuwe partner; begrip tonen voor dit proces is cruciaal.

Quality time en duidelijke grenzen voor iedereen

Het stellen van duidelijke grenzen is ook van essentieel belang. Laat je kinderen weten dat je nieuwe partner hun band met jou niet bedreigt. Tegelijkertijd moet je nieuwe partner begrijpen dat je kinderen altijd een prioriteit zullen zijn. Dit schept helderheid en voorkomt conflicten. Quality time is daarbij goud waard. Plan momenten waarop je exclusief tijd doorbrengt met je kinderen, zonder je nieuwe partner erbij. Dit geeft hen het gevoel speciaal en belangrijk te zijn. Vergeet niet om ook quality time in te plannen met je nieuwe partner om jullie relatie te versterken en elkaar goed te  leren kennen. Als de behoefte zich voordoet, kan je ook relatietherapie overwegen. Een professionele therapeut kan helpen de communicatie te verbeteren en eventuele conflicten op te lossen, wat kan bijdragen aan een gezonde balans tussen je kind(eren) en je nieuwe partner. 

Vergeet jezelf niet te verzorgen en aandacht te geven

Denk aan zelfzorg. Zorg voor jezelf, want een gelukkige, evenwichtige ouder is de beste ouder. En dat geldt natuurlijk ook voor jouw rol als partner. Neem de tijd voor ontspanning en zelfreflectie. Gun jezelf de tijd om te wennen aan een nieuwe situatie en laat alle partijen wennen aan elkaar. Onthoud dat het niet draait om het maken van een keuze tussen je kind en je nieuwe partner, maar om het vinden van manieren om hen beiden liefdevol in je leven te verwelkomen. Elke situatie is uniek, dus vertrouw op je eigen intuïtie en wees bereid om professionele hulp te zoeken als dat nodig is. Met liefde, begrip en openheid kun je een positieve en evenwichtige toekomst creëren, zowel voor jezelf als voor je kinderen. 

Professionele hulp nodig 

Ben jij nog helemaal niet toe aan een nieuwe relatie en zit je nog midden in het scheidingsproces? Zou je dolgraag op een harmonieuze manier (online) willen scheiden en zoek je professionele hulp? Dan staan de scheidingsprofessionals van Scheidingsprofs heel graag voor je klaar. Van online scheiden tot bemiddeling en van scheiden met een woning tot het regelen van alle afspraken omtrent de kinderen, neem gerust contact op. Op het gebied van scheiden is Scheidingsprofs de helpende hand voor ieder koppel.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.