De gemeente Heerenveen geeft als eerste gemeente in Nederland de aanzet een lokale ketenaanpak voor scheidingsproblemen bij kinderen.

Stijging aantal kinderen met gedragsproblemen

In de gemeente Heerenveen ziet men een toenemend aantal kinderen met gedragsproblemen waarbij een echtscheiding van de ouders een rol speelt. In 2013 ging het binnen de gemeente om 107 kinderen. Twee jaar later, in 2015, ging het al om 137 kinderen.

Om meer grip te krijgen op dit probleem en hoe men voor de kinderen in de toekomst meer ondersteuning kan bieden, is er de conferentie “Ketenaanpak kind in scheiding” georganiseerd. Doel is dat ieder kind die te maken krijgt met een scheiding de ondersteuning krijgt, die het nodig heeft, vertelt wethouder Jeugd Hans Broekhuizen. Ook leerkrachten, advocaten, jeugdhulpverleners en peuter opvangleid(st)ers zijn bij de conferentie betrokken. Iedere betrokkene moet geïnspireerd worden, aangezet worden tot nadenken en in actie komen om met zijn allen te zorgen voor een oplossing voor de kinderen die problemen hebben door een echtscheiding. Ook kinderen waarvan het lijkt dat ze geen last hebben van de scheiding, krijgen aandacht in deze aanpak van de gemeente. Die hebben immers ook aandacht nodig.

Nu en straks

Voor de conferentie plaatsvond, zijn alle bestuurders van de professionele organisaties bij elkaar gekomen. Ze hebben de huidige situatie rondom de scheidingsproblematiek in kaart gebracht en gekeken hoe iedere partij in de keten geplaatst moet worden. Daarnaast hebben ze een toekomstvisie geformuleerd voor een goede ketenaanpak. Alle betrokken organisaties hebben duidelijk uitgesproken dat men gezamenlijk aan de slag wil de problematiek bij de kinderen met een scheiding aan te pakken. Hierbij gaat het niet om de lokale scholen en kinderopvangcentra, maar bijvoorbeeld ook Villa Pinedo, de gemeente en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het is een goed teken dat een gemeente het voortouw neemt om de problematiek van gedragsproblemen bij kinderen dat te herleiden is naar een scheiding aan te pakken. Het probleem wordt serieus genomen en gezien als een integraal probleem waarbij alle betrokken partijen kunnen helpen. Wie weet volgen meer gemeentes snel en kan men van elkaar leren. Want niets is vervelender dan dat de kinderen zo erg de dupe zijn van een echtscheiding van hun ouders.