In de huidige tijd zijn er op scheidingsgebied twee “stromingen” of groepen zichtbaar. Dat klinkt misschien wat raar maar we zullen het uitleggen. Aan de ene kant zijn er de stellen die weliswaar nog bij elkaar zijn maar die zeker weten dat de koek op is. Deze groep vraagt zich af of zij überhaupt nog wel kunnen scheiden gezien de huidige Nederlandse situatie met bijvoorbeeld de huizenmarkt. Is er namelijk nog wel betaalbare woonruimte te vinden als de stap eenmaal gezet wordt? De andere groep bestaat uit mensen die al gescheiden zijn en alimentatie betalen of ontvangen. We weten namelijk allemaal dat zowel de inflatie als de energieprijzen de pan uitrijzen. Steeds meer mensen hebben dan ook moeite om rond te komen. Dit geldt niet alleen voor de alimentatiebetalers maar ook voor de alimentatie-ontvangers. De grote vraag hierbij is of deze inflatie en de extreme energieprijzen een reden zijn om de hoogte van de alimentatie aan te passen?

Zijn deze extreme energieprijzen een reden om de alimentatie aan te passen?

Als je het burgerlijk wetboek er op naslaat kom je in artikel 1:140,1 tegen dat alimentatie kan worden aangepast als er sprake is van een wijziging van feiten en omstandigheden. Je zou dus zeggen dat de hoge energieprijzen een wijziging van feiten en omstandigheden zijn. Dit zou dan betekenen dat dit een reden is om de alimentatie te herzien zowel vanuit de betalende partij als vanuit de ontvangende partij. Helaas moeten we je teleurstellen. Energieprijzen zijn namelijk opgenomen in de zogenaamde bijstandsnorm. Deze bijstandsnorm wordt op haar beurt weer gehanteerd in de tremanormen (de methodiek om de berekening van de hoogte van de alimentatie vast te stellen). Met andere woorden een verandering in de prijs van energie is in beginsel geen reden om de alimentatie te herzien.

Wat nu als je door de hoge energierekening de alimentatie niet meer kunt betalen?

Zoals gezegd rijzen de prijzen voor energie de pan uit. Voorschotbedragen van vijfhonderd Euro per maand en meer zijn inmiddels geen uitzonderingen meer. Het is dus heel goed mogelijk dat je door de hoge energierekening financieel in de problemen komt. Probleem hierbij is echter, zoals we in de vorige alinea uitgelegd hebben, dat dit geen reden is om de alimentatie te herzien. Aan de andere kant is niet meer betalen ook geen optie. Dat draagt alleen maar extra bij aan alle problemen. Toch is wel degelijk een aanpassing van alimentatie mogelijk, alleen dat vergt medewerking en overleg. Je zou namelijk in overleg met elkaar tot andere afspraken kunnen komen dan in eerste instantie vastgelegd. Het kan namelijk best zijn dat je ex-partner de energieprijzen heeft vastgezet voor een langere periode. Waardoor er op dit moment een veel redelijker voorschotbedrag per maand aan de energiemaatschappij wordt betaald dan bij jou het geval is. Een andere optie is dat de woning waar je ex in woont veel beter geïsoleerd en/of is voorzien van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. In dat geval zou het heel redelijk kunnen zijn om met elkaar naar een oplossing te zoeken voor het probleem wat is ontstaan.

Medewerking en on speaking terms blijven

Kort gezegd ben je dus voor de aanpassing van de alimentatie in verband met de extreme energieprijzen afhankelijk van de medewerking en de zogenaamde welwillendheid van de ander. Het is daarbij natuurlijk dus van groot belang dat je als ex partners nog on speaking terms bent. Ben je namelijk met een zogenaamde vechtscheiding uit elkaar gegaan dan draagt dat natuurlijk niet bij aan de situatie. Voor de ander (dus de ex-partner) geldt, wees je er van bewust dat een volgende keer de situatie andersom kan zijn. Dan ben je ook blij als de ander mee werkt. Het is natuurlijk wel zo dat het voor beiden een passende situatie moet worden. Verleen je medewerking en blijf vooral on speaking terms. Alleen op die manier kan de alimentatieberekening zodanig aangepast worden dat deze voor beiden nog akkoord is.

Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op!

Willen jij en ex-partner de alimentatieberekening aanpassen aan de hand van deze situatie met hoge energieprijzen. Onze Scheidingsprofs helpen je graag verder. Wil je meer informatie of wil je in een gezamenlijk gesprek bespreken wat de uitgangspunten zijn en vanuit daar een nieuwe berekening maken? Neem gerust contact met ons op. Hierdoor ontstaat er voor zowel de betaler als de ontvanger een situatie waarbij jullie verder kunnen.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.