Een scheiding is duur. En dan hebben we het niet alleen over de scheidingsprocedure zelf (de juridische hulp, bij de rechtbank, diverse uittreksels enzovoort), maar ook de periode daarna. Wellicht een nieuwe plek om te wonen, nieuwe inrichting, alimentatie betalen (of juist krijgen), dat kost allemaal geld. Het scheidingsproces hoeft niet per se heel duur te zijn met allebei een dure advocaat met een langdurig proces. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een online scheiding of in sommige gevallen is het zelfs mogelijk gratis te scheiden.

Gratis scheiden is mogelijk

Stel, de financiële middelen zijn niet toereikend genoeg om een advocaat in te schakelen of een rechtsbijstandverzekering af te sluiten om de scheiding te regelen. Je kunt dan laten uitzoeken of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Onze overheid vindt namelijk dat iedereen in Nederland recht heeft op rechtsbijstand. Je kunt gesubsidieerde rechtsbijstand niet zelf aanvragen, alleen een advocaat of juridisch professional kan dit voor jou doen bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Let op, er gelden wel bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen en er wordt alleen een vergoeding gedaan voor de advocaats- of mediatorkosten. Een (kleine) eigen bijdrage en proceskosten, zoals griffierechten, moet je wel zelf betalen. Het griffierecht voor mensen met een laag inkomen is slechts € 81,- per persoon (2019). Je kunt zelfs een korting van € 53,- krijgen op de eigen bijdrage als je eerst langs het Juridisch Loket (gratis) gaat voor je juridische hulp inschakelt. In dat geval kan je eigen bijdrage slechts enkele tientjes kosten. Je krijgt dan een document waarin een analyse staat van je probleem met bijbehorend advies. Met dit document krijg je de korting op de eigen bijdrage.

Voorwaarden gratis scheiden

Om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dus om gratis te kunnen scheiden, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Men kijkt bijvoorbeeld naar het jaarinkomen van twee jaar terug (het zogenaamde peiljaar). Dit inkomen mag niet hoger zijn dan € 26.900 bij alleenstaanden en € 38.000 voor echtparen met minderjarige kinderen. Daarnaast wordt ook gekeken naar het eigen vermogen. Dat mag ook niet te veel zijn. Door de subsidieregeling hoef je dus enkel nog de griffiekosten te betalen, waardoor je scheiding bijna helemaal gratis wordt.

Wij kijken graag voor je of je in aanmerking komt voor subsidie bij je echtscheiding. We hebben namelijk een heel handig totaalpakket voor je ontwikkeld. Hierin zitten het stappenplan, het ouderschapsplan, het convenant, helpen wij met het aanvragen van de subsidie en dienen wij het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Zo zorgen we voor jou voor een snelle afhandeling van je echtscheiding en dat is wel zo prettig.