Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld dat na een echtscheiding het pensioen automatisch verdeeld wordt over beide ex-partners.

Onrechtvaardig

Nu heeft de partner die niet of minder werkt dan de andere partner geen of minder pensioenrechten opgebouwd. Komt er vervolgens een scheiding dan kan hij of zij niet zomaar gebruikmaken van het pensioen van de partner. Nu heeft de wetgever het zo bepaald dat je tegen die onrechtvaardigheid wat kunt doen door pensioenverevening te laten plaatsvinden. Maar je moet dit wel binnen twee jaar na de scheidingsdatum regelen bij de pensioenuitvoerders. Met deze regeling heeft iedereen recht op de helft van de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten. Het maakt niet uit of je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Ontvangt de pensioenuitvoerder niet op tijd de melding, dan vervalt het recht op het rechtstreeks uitbetalen aan de ex-partner die niet het pensioen heeft opgebouwd. De ex-partner die het heeft opgebouwd behoudt wel het recht op rechtstreekse uitbetaling van een deel van het ouderdomspensioen. De ex-partner die opgebouwd heeft moet dan aan de ander die niet heeft opgebouwd zijn of haar deel uitbetalen.

Uitwerking voorstel minister

Het kabinet heeft nu dus de wens uitgesproken partners te beschermen tegen deze regel en dat partners bij een scheiding automatisch de helft van het opgebouwde pensioen krijgen. De termijn van twee jaar moet daarmee dus komen te vervallen. De minister gaat aan de slag met het uitwerken van het voorstel en het is de bedoeling dat het begin 2019 besproken gaat worden in de Tweede Kamer. De minister gaat het regelen door een aanpassing van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding uit 1995. Minister Koolmees: ‘Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling kan en moet eenvoudiger. We gaan het automatisch regelen. Zo worden kwetsbare partners beter beschermd. En beide ex-partners krijgen meer regie op hun eigen financiële planning.’