Na een scheiding kan de omgangsregeling vader een bron van conflict worden. Soms besluiten moeders namelijk om het contact tussen de vader en het kind te beperken of helemaal te stoppen. Maar is het strafbaar om je kind bij de vader (of bij de moeder) weg te houden? In dit blog bespreken we de juridische implicaties en rechten van ouders bij het beperken van contact na een scheiding. Ook gaan we in op de vraag wat je kunt doen als de vader het kind niet mag zien van de moeder of vice versa.
Omgangsregeling vader of moeder: Wat zijn de rechten?
In Nederland hebben kinderen het recht om contact te hebben met beide ouders, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dit contact te beperken. De omgangsregeling, waarin wordt vastgelegd wanneer en hoe vaak een ouder zijn of haar kind ziet, is vaak onderdeel van het ouderschapsplan dat bij de scheiding wordt opgesteld. Dit geldt zowel voor vaders als moeders.
Als er een omgangsregeling vader of moeder is afgesproken, dan is het wettelijk verplicht deze na te leven. Wanneer één ouder ervoor kiest om de omgangsregeling zonder goede reden te negeren, kunnen daar juridische consequenties aan verbonden zijn. Het contact tussen ouder en kind mag namelijk niet zomaar worden beperkt zonder een gegronde, wettelijke reden.
Wat gebeurt er als de ouder het kind niet mag zien?
Het komt voor dat een moeder het contact met de vader blokkeert, maar ook dat een vader de omgang met de moeder belemmert. In beide gevallen kan dit strafbaar zijn als er geen geldige reden is om de omgangsregeling vader of moeder te beperken. Wanneer de omgangsregeling voor de vader of moeder is vastgelegd door de rechter, is het weghouden van het kind zonder toestemming in strijd met de wet.
Als de vader zijn kind niet mag zien van de moeder, of andersom, kan de ouder die wordt buitengesloten juridische stappen ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld via een advocaat die de rechter verzoekt om handhaving van de omgangsregeling vader of moeder. De rechter kan besluiten om sancties op te leggen aan de ouder die de regeling niet naleeft.
Is het kind weghouden bij de vader of moeder strafbaar?
Het weghouden van een kind bij de vader of moeder kan strafbaar zijn als er geen gerechtelijke beslissing is die dit rechtvaardigt. In gevallen waarin de omgangsregeling vader of moeder door de rechter is vastgesteld, moet deze regeling worden nageleefd. Het zonder reden verbreken van deze regeling kan leiden tot een boete, dwangsom of zelfs een wijziging van de zorgregeling.
Als er wel gegronde redenen zijn, zoals mishandeling of verwaarlozing, kan de ouder die de omgangsregeling wil beperken dit via de rechter laten vastleggen. In zulke gevallen kan de omgang tijdelijk of zelfs permanent worden opgeschort, afhankelijk van de ernst van de situatie.
Wat kun je doen als de omgangsregeling vader of moeder niet wordt nageleefd?
Als een ouder zich niet houdt aan de omgangsregeling, zijn er juridische stappen die je kunt nemen. Het is vaak het beste om eerst te proberen het conflict in goed overleg op te lossen, eventueel met de hulp van een mediator. Als dit niet werkt, kan de ouder die de omgangsregeling vader of moeder wil laten respecteren een verzoek indienen bij de rechter. De rechter kan de ouder die de omgangsregeling blokkeert verplichten zich aan de afspraken te houden. In extreme gevallen, zoals bij aanhoudende weigering, kan de rechter besluiten om het verblijf of de zorgregeling te wijzigen. Dit kan betekenen dat de ouder die de afspraken negeert minder tijd met het kind krijgt of dat het gezag over het kind herzien wordt.
Het belang van een goede omgangsregeling vader of moeder
Het is heel belangrijk om na een scheiding een duidelijke en haalbare omgangsregeling vader of moeder te hebben. Dit zorgt ervoor dat beide ouders hun recht op omgang met het kind behouden en dat het kind een gezonde relatie met beide ouders kan onderhouden. Bij Scheidingsprofs helpen we stellen bij het opstellen van een ouderschapsplan en een passende omgangsregeling voor zowel vader als moeder, zodat conflicten zoveel mogelijk worden voorkomen.