Als ouders van minderjarige kinderen besluiten om te gaan scheiden, hebben zij de wettelijke verplichting om samen een ouderschapsplan op te stellen. Hierbij zullen de scheidende ouders afspraken maken over alle zaken die van belang zijn met betrekking tot de opvoeding en ontwikkeling van het kind of uiteraard de kinderen. Oudere kinderen hebben hier echter zelf ook een stem in. Een kinderrechter hecht juist veel waarde aan deze mening. Daarom is het goed om eens een blik te werpen op de inspraak van een kind bij een scheiding.

 

Waarvoor dient een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een belangrijk document in de echtscheidingsdocumenten. Het is dan ook een veelomvattend document waar de rechter veel waarde aan hecht. De doelstelling van dit document is immers dat de kinderen zo min mogelijk problemen zullen ondervinden als gevolg van de keuze van de ouders om te scheiden. Een ouderschapsplan is een schriftelijke weergave van alle afspraken die scheidende ouders onderling maken over de verzorging, ontwikkeling en de opvoeding van de op dat moment minderjarige kinderen. Deze afspraken kunnen betrekking hebben op onder andere opvoedkundige zaken, omgangsregelingen, alimentatie verplichtingen en andere specifieke zaken. De verplichting om een ouderschapsplan op te stellen is een onderdeel van de zorgplicht die de ouders voor de kinderen hebben.

 

Hebben kinderen inspraak in de invulling van een ouderschapsplan?

Als je het bovenstaande leest, zou je de conclusie kunnen trekken dat alleen de ouders inspraak hebben over de vormgeving van een ouderschapsplan als de kinderen minderjarig zijn. Dit is echter niet helemaal het geval. Als de kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud zijn, zijn de ouders verplicht om de mening van hun nakomelingen mee te nemen in de beslissingen die ze nemen met betrekking tot het opstellen van het ouderschapsplan. Zij zullen deze voorkeuren mee moeten nemen in hun besluitvorming. Als ze hier niet uitkomen, zal de kinderrechter bepalen wat de beste keuze is voor de kinderen. Hierbij zal deze rechter ook zeker naar de mening van de kinderen vragen en dit in zijn of haar besluitvorming meenemen.

 

In hoeverre telt de mening van kinderen mee bij echtscheidingsmediation?

Als ouders van minderjarige kinderen besluiten om gebruik te maken van echtscheidingsmediation, zie je dat de besluitvorming over kind gerelateerde zaken op een vergelijkbare manier wordt vormgegeven. Mediation heeft immers als voornaamste doelstelling om een win-win situatie te creëren voor de scheidende ouders én de kinderen. Een mediator zal hierbij niet alleen de behoeftes van beide ouders in kaart brengen maar ook luisteren naar de wensen van de kinderen. Dit is niet alleen omdat ook kinderen veel rechten en zelfs inspraak hebben bij een scheiding maar ook omdat hierdoor een ouderschapsplan wordt vormgegeven dat het beste passend is bij de praktijksituatie en dat is uiteindelijk de belangrijkste doelstelling!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.