Dinsdag 24 maart spraken wij één van onze scheidingsexperts Chris van Gompel over het doorlopen van een scheidingsprocedure tijdens de corona crisis.

Dat de uitbraak van het coronavirus ons hele land in zijn greep houdt, zal niemand ontgaan zijn. We kunnen niets anders dan een aantal verregaande maatregelen in acht nemen om een verdere uitbraak van het virus zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Omdat deze maatregelen vooral betrekking hebben onze sociale contacten, worden we door diverse mensen benaderd met de vraag of het wel mogelijk is om een scheidingsprocedure te doorlopen tijdens de corona crisis. We stelden deze vraag aan Chris van Gompel, één van onze Scheidingsprofs om te ontdekken hoe dit in de praktijk in z’n werk gaat.

Veranderingen op het gebied van online scheiden door de uitbraak van het coronavirus

Chris van Gompel is één van de echtscheidingsmediators die jou helpt wanneer je kiest voor online scheiden bij Scheidingsprofs. De eerste vraag die we hem stelden was uiteraard of hij veranderingen ziet in het online scheiden door de uitbraak van het coronavirus.

“Op het gebied van online scheidingen is nu eigenlijk niets veranderd, ook niet in het aantal aanvragen. Het hebben van online gesprekken gaat ook veel beter dan ik van tevoren had verwacht. Veel kanten geven aan dat deze procedure ze erg meevalt. Als het gesprek eenmaal loopt is het niet eens zo anders dan een live gesprek. Ik raad klanten wel aan om de moeite te nemen om met een laptop achter een tafel te gaan zitten en niet met je telefoon op de bank. De meeste mensen kunnen zich aan tafel beter focussen op het gesprek.”

“Er zit wel een gigantisch verschil tussen mensen bellen en mensen ook zien tijdens het bellen wat mogelijk is door het videobellen. Het voegt bij mediation extreem veel toe om mensen ook te zien. Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om via de digitale weg data met elkaar te delen. Een onoverkomelijke beperking is een omschakeling van fysieke mediation naar een online traject zeker niet. Het is voor veel mensen misschien even wennen maar ik denk dat de omschakeling best goed verloopt. Nu doen we dat omdat het moet, maar in de praktijk valt het tot nu toe bij iedereen mee.”

Waarom “corona” geen invloed heeft op het doorlopen van een scheidingstraject

Chris is ook “offline” echtscheidingsmediator bij Judex, een van de partners van Scheidingsprofs. Uiteraard waren we benieuwd of hij een verandering heeft gezien in het aantal aanvragen nu de maatregelen met betrekking tot de beheersing van het virus van kracht zijn.

“De fysieke afspraken die tot vorige week al gepland stonden, zijn bijna allemaal doorgegaan maar daar komen niet veel nieuwe afspraken meer bij. Er vindt duidelijk een verschuiving plaats van fysiek naar online. Dat kan ook want er zijn wel veel online mogelijkheden om de beperking van fysieke contacten op te vangen zoals bijvoorbeeld videobellen. Uiteraard maak ik hier al veel gebruik van, mede omdat dit procesmatig vrijwel geen verschil maakt. Wat dit betreft heeft “corona” geen invloed op het doorlopen van een scheidingstraject.”

Chris voegde hier zelfs aan toe dat hij verwacht dat het virus ervoor gaat zorgen dat veel mensen in de toekomst veel meer gebruik gaan maken van de online mogelijkheden bij het doorlopen van een scheidingsprocedure.

“Ik denk dat het virus ons nieuwe inzichten geeft op het gebied van echtscheidingsmediation. Doordat we nu voorzichtiger zijn geworden met fysieke contacten kan er zelfs een mooie nieuwe werkwijze ontstaan waarbij een mix wordt gemaakt van fysieke- en online mediation. Je kunt dan denken aan een fysieke kennismaking en een fysieke tekenafspraak maar de tussenliggende gesprekken kunnen online plaatsvinden. Voor alle partijen is dat een goede en vooral efficiënte optie. Je houdt nog altijd live contact maar maakt ook gebruik van de handige tools van tegenwoordig. Als de corona crisis achter de rug is, verwacht ik dat er een grotere rol weggelegd is om een deel van het traject online te doorlopen. Ik ga hier zeker wat mee doen.”

Echtscheidingsprocedure uitstellen nu het coronavirus voor een onzekere situatie zorgt?

Tot slot deelden we met Chris onze visie dat we het zouden kunnen voorstellen dat veel mensen de keuze maken om een echtscheidingsprocedure even uit te stellen, nu het coronavirus zorgt voor een onzekere situatie. Chris kon ons echter geruststellen dat uitstel van het starten van een echtscheidingsprocedure helemaal niet noodzakelijk is en dat hij dit zelfs zou afraden.

“Het uitstellen van het starten van een echtscheidingsprocedure is wel iets wat ik de laatste tijd een beetje begin te merken. Ik heb het idee dat klanten nu de communicatie uitstellen en daar maak ik me wel zorgen om. Het is zeker niet verstandig om met dit soort problemen te blijven zitten in deze situatie. Bij Scheidingsprofs kunt je immers online scheiden. Daarom is het verstandig om wel een digitaal kennismakingsgesprek te plannen, op precies dezelfde manier als mensen al van plan waren. Ik merk dat er bij veel mensen al een hele last van hun schouders afvalt door te beginnen met het traject. Ze vinden het fijn als ze weten dat ze iemand hebben die hen gaat helpen om hun probleem op te lossen. Het is goed te beseffen dat er geen tijdsdruk is. Mensen hebben zelf in de hand hoe snel een mediationtraject moet gaan. Ze kunnen zelf de volledige invloed uitoefenen wanneer ze gesprekken plannen.”

“Het traject kan dus nog altijd helemaal doorlopen worden. Vanaf het indienen bij de rechtbank kan het wellicht wel wat langer duren dan normaal voordat de scheiding officieel is. Het is goed om rekening te houden met een vertraging van zo’n twee weken. Voor veel mensen is dit echter geen probleem. Ik merk dat voor veel mensen het traject is afgesloten zodra zij hun handtekening hebben gezet. De juridische kant wordt vaak gezien als een formaliteit en in zekere zin is dat eigenlijk ook wel zo. Dit is immers het grote voordeel van mediation.”