Het zal je verbazen hoeveel mensen rondlopen met het idee dat ze willen scheiden maar deze stap niet durven te zetten. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Toch is het blijven “hangen” in een huwelijk dat op is funest. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner en de kinderen. Het is een moeilijke situatie waar alleen jij zelf wat aan kunt doen. Daarom vertellen we in dit artikel meer over wat te doen als je niet durft te scheiden. 

 

Waarom durf je niet te scheiden?

Als je rondloopt met het idee te gaan scheiden maar dit niet durft door te zetten dan wordt het tijd om een aantal punten voor jezelf op een rijtje te gaan zetten. Ga voor jezelf allereerst eens na wat je tegenhoudt. Dus waarom durf je niet te scheiden? Is dat omdat je bang bent wat de omgeving hierover zal zeggen? Wat er gebeurt met je vriendenkring? Welk effect het op de kinderen zal hebben? Hoe je partner zal reageren als je die vertelt dat je wilt scheiden? Waar moet je wonen na je scheiding? De huizenmarkt is zo overspannen dat je in je eentje nooit een woning kunt financieren. Ben je bang voor wat de toekomst zal brengen? Heb je geen idee waar je van moet leven omdat je op dit moment geen baan hebt? Er zijn zoals je ziet talloze redenen waarom mensen niet durven te scheiden. Toch zijn er ook talloze oplossingen voor deze dilemma’s te bedenken waardoor je de stap wél kunt zetten. 

 

Ga voor jezelf na of het huwelijk nog levensvatbaar is

Als je voor jezelf duidelijk hebt waarom je in deze situatie blijft zitten en waarom je de stap om te gaan scheiden niet durft te nemen, is de volgende overweging na te gaan of de redenen die je hebt onoverkomelijk zijn. Daarmee willen we aangeven dat het tijd wordt om voor jezelf na te gaan of het huwelijk niet toch nog levensvatbaar is. Leg je relatie eens onder de loep of vul eens een relatietest op internet in. 

Aan beide opties van scheiden of blijven kleven voor- en nadelen. Vrijwel altijd emotionele, maar vaak ook financiële en praktische consequenties. Een ideale oplossing of beslissing bestaat niet. Daarom is het belangrijk te bepalen welke voor- en nadelen het zwaarst wegen. Zijn er momenten dat alles weer koek en ei is dan is mediation of therapie misschien de oplossing om er gezamenlijk uit komen en jullie huwelijk nieuw leven in te blazen. Heb je echter het gevoel dat er geen redden meer aan is dan wordt het tijd om daadwerkelijk de stap om te scheiden te gaan zetten, hoe moeilijk die ook is. 

 

De kinderen en de kosten zijn geen goede redenen om te blijven

Dat klinkt misschien wat cru, met name het deel over de kinderen, maar wees je er van bewust dat kinderen vaak meer aan kunnen dan dat veel mensen denken. Zij hebben vaak meer moeite met de wetenschap dat hun ouders ongelukkig zijn. Uiteraard is een scheiding in eerste instantie niet wat de kinderen willen en gaan zij zeker een pittig verwerkingsproces tegemoet maar wanneer echter blijkt dat alle partijen weer gelukkig zijn, kunnen de kinderen ook zo snel mogelijk weer gelukkig verder!

Ook de kosten zijn geen goede reden om maar door te blijven sappelen. Natuurlijk hangt er aan scheiden een prijskaartje. Daarnaast moet je uit je comfortzone en dat is eng. Als je echter on speaking terms met elkaar bent is er de keuze om online te scheiden. Hierbij bepaal je zelf het tempo, maak je gezamenlijk een echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan en maak je gezamenlijk gebruik van de expertise en kennis van een professional. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten dan wanneer je beiden een advocaat in de arm neemt. Daarnaast is er voor mensen met een lager inkomen de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogenaamde toevoeging. Het grootste deel van de kosten voor een mediator en advocaat worden dan gedragen door de Raad voor Rechtsbijstand. 

 

Alleen jij kan de keuze om te gaan scheiden maken

Uiteindelijk zal jij moeten kiezen wat goed voor je is. Die keuze zal linksom of rechtsom gevolgen hebben. Sommige van die gevolgen zullen hoe dan ook niet fijn zijn, maar gevangen blijven zitten in besluiteloosheid is dat evenmin.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.