Gescheiden ouders hebben de uitdaging om een transformatie te maken van een echtpaar naar een ouderpaar. Hoewel dit eenvoudig lijkt, zijn er veel zaken die hierbij komen kijken. Er moeten onder andere afspraken worden gemaakt over hoe de zorg voor de kinderen betaald wordt. Hierbij kan er worden gekozen om gebruik te maken van een kinderrekening, een keuze die veel gescheiden ouders maken. Hoe praktisch is een kinderrekening voor gescheiden ouders? In dit artikel ontdek je het antwoord.

 

Wat is een kinderrekening?

De naam geeft het al aan: een kinderrekening is een bankrekening die wordt geopend ten behoeve van het kind of de kinderen. Veel ouders maken gebruik van een kinderrekening om spaargeld voor later voor het betreffende kind op te bouwen maar zo’n gezamenlijke rekening kan ook voor een andere doelstelling gebruikt worden. Gescheiden ouders kunnen ervoor kiezen om een kinderrekening te openen die gebruikt kan worden om de kind gerelateerde kosten mee te betalen. Deze kinderrekening kan in dat geval gezien worden als alternatief op het betalen van kinderalimentatie waarbij de ene ouder maandelijks een bedrag voor de zorg van de kinderen moet betalen aan de andere ouder.

 

Gebruik van kinderrekeningen bij echtscheidingen

De gescheiden ouders kunnen onderling afspraken maken over het gebruik van kinderrekeningen bij echtscheidingen. In veel gevallen wordt er afgesproken dat de ouders naar draagkracht maandelijks een geldbedrag op de rekening storten. Op deze manier wordt er een saldo gecreëerd waarmee alle kosten voor de kinderen betaald kunnen worden. Beide ouders zullen vervolgens maandelijks een bedrag ontvangen ter compensatie van de verblijfskosten. Daarnaast kunnen de verblijfsoverstijgende kosten van deze rekening betaald worden. Door het gebruik van een kinderrekening wordt voorkomen welke ouder specifieke kosten moet betalen. Alle kosten worden immers rechtstreeks van de kinderrekening betaald.

 

Waarom gebruik maken van een kinderrekening?

Er zijn diverse redenen te benoemen waarom je als gescheiden ouders kunt kiezen voor het gebruik maken van een kinderrekening. De belangrijkste reden heeft uiteraard betrekking op transparantie. Alle gemaakte kinderkosten worden inzichtelijk en daarbij komt dat de ouders een bevestiging krijgen dat hun gestorte bedrag daadwerkelijk naar de kinderen gaat. Uit de praktijk blijkt dat dit in een traditionele kinderalimentatie constructie niet altijd het geval is.

 

Nadelen van het gebruik van kinderrekeningen

Een van de belangrijkste voorwaarden van het gebruik van een kinderrekening is dat je als gescheiden ouders onderling goede afspraken hierover kunt maken. Als dit niet het geval is, zal een kinderrekening snel een discussiepunt tussen de ex-partners kunnen worden. Hiermee komen we automatisch op de nadelen van het gebruik van kinderrekeningen. Ouders moeten op elkaar kunnen vertrouwen. Als dit niet het geval is, hebben ze geen instantie om op terug te vallen. Het is dus niet mogelijk om een afgesproken storting op de kinderrekening af te dwingen met behulp van een rechter of deurwaarder. Op het moment dat het initiatief om gebruik te maken van kinderrekeningen niet blijkt te werken, moet er een kinderalimentatie regeling worden vormgegeven. Dit zal voor veel stellen voelen als het opnieuw beginnen met het formeren van een alimentatieregeling.

 

Meer informatie of persoonlijk advies over het gebruik van een kinderrekening

Het gebruik van een kinderrekening is dus een methode om discussies over de kosten voor de kinderen te beperken maar het is niet direct een oplossing voor de problemen die hierover kunnen ontstaan. Het is daarom van essentieel belang dat de gescheiden ouders hierover onderling duidelijke afspraken maken. Kunnen jullie hier wel wat hulp bij gebruiken of hebben jullie behoefte aan meer informatie of persoonlijk advies over het gebruik van een kinderrekening? Neem dan gerust contact op met onze Scheidingsprofs.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.