Het is een veel gestelde vraag aan het begin van het traject met name door cliënten die er van overtuigd zijn dat zij alles al samen geregeld hebben. “Dan gaan we nog even snel alles op papier zetten en scheiden”. De praktijk is vaak iets weerbarstiger.

Scheidingsmelding

Van belang is wie de scheidingsmelding doet. Degene die deze melding doet heeft namelijk vaak een emotionele voorsprong op de ander. Dit verschil kan uiteindelijk onbedoeld leiden tot conflicten. Van belang is daarom om naar elkaar het respect op te brengen door ieder de tijd te geven de emoties van deze melding te verwerken. Cliënten moeten met elkaar in gesprek blijven en begrip op brengen voor het feit dat een van beiden iets meer tijd nodig heeft.

Duur van een scheiding

De gemiddelde scheiding vergt ca. 5 gesprekken, hetgeen met 1 gesprek per 1,5 week een periode vergt van ca. 8 weken. Dat is pas het moment dat de stukken getekend kunnen gaan worden. Vervolgens moeten de stukken nog naar de rechtbank en die heeft ca. 4-6 weken nodig. Derhalve vergt een traject gemiddeld 12-14 weken. Het belangrijkste is echter dat de cliënten samen het tempo bepalen en niet Scheidingsprofs.

Een nieuw begin

Een nieuwe begin kan echter pas van start gaan nadat het oude leven netjes is afgesloten. Dat laatste vergeten cliënten wel eens. Goed nadenken over de te maken afspraken is essentieel omdat deze afspraken, nadat deze bij de rechtbank zijn gepasseerd, vast staan. De afspraken moeten duurzaam zijn en realistisch en genomen op basis van voldoende en juiste informatie.

Alles al geregeld

Veel cliënten komen bij ons langs en vragen ons alleen nog even de door hen gemaakte afspraken op papier te zetten en het in te dienen bij de rechtbank. Mijn eerste vraag is dan of beiden beseffen welke keuzes zij hadden kunnen maken en wat hun uiteindelijke keuzes voor gevolgen hebben. Veelal blijkt na enig doorvragen dat de afspraken toch wel erg eenzijdig zijn en gemaakte op halve of verkeerde informatie. Dan volgen er diverse afspraken waarbij de door cliënten in eerste instantie gemaakte afspraken behoorlijk worden bijgesteld.

Het komt echter ook voor dat cliënten toch de eigen keuzes en afspraken op papier zetten en de scheiding door zetten. Vaak neemt vervolgens een van de cliënten dan nadat de scheiding definitief is, nog contact met mij op met vraag of er nog iets veranderd kan worden aan de gemaakte afspraken. Ik meld dan altijd dat daar de medewerking van de inmiddels ex-partner nodig is. De conclusie is dan dat deze partner alsnog een advocaat moet gaan inschakelen en de verhouding met de ex-partner alsnog onder druk komt te staan.

Wat we bij Scheidingsprofs voor ogen hebben is mensen bewust te maken van het effect van hun afspraken, altijd met de hoop dat partijen op een andere maar goede en respectvolle wijze met elkaar blijven om gaan.