Hoe lang een echtscheidingsproces duurt, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo snel mogelijk scheiden, wil iedereen wel. Want hoe eerder je de scheiding hebt geregeld is, des te sneller je aan je nieuwe leven kunt beginnen. Maar snel scheiden lukt jammer genoeg niet altijd. Het hangt vooral af van hoé jullie uit elkaar gaan en wat voor hulp en begeleiding jullie kiezen.

Communicatie is key

Snel scheiden betekent goed contact hebben met elkaar en bereid zijn naar elkaar te luisteren. Met ruzie en onenigheid eindig je vaak in een vechtscheiding. En dan kan het heel erg lang gaan duren. Soms wel een jaar of langer. 

 

Manieren om te scheiden

Supersnel scheiden bestond tot 1 maart 2009 in Nederland met de ‘flitsscheiding’. Als je op die manier wilde scheiden, kon je naar de gemeente om je huwelijk om te laten zetten in een geregistreerd partnerschap. Dit kon alleen als er geen minderjarige kinderen in het gezin waren. Nadat het huwelijk was omgezet in een geregistreerd partnerschap, kon je dit vervolgens direct laten ontbinden. Van naar de rechter te gaan was dus geen sprake en je hoefde geen hele scheidingsprocedure door te lopen. Je kon al binnen een week van elkaar gescheiden zijn. De flitsscheiding werd echter niet in het buitenland erkend. Dus als je in het buitenland opnieuw wilde trouwen, dan ging dat niet en moest je nog steeds officieel scheiden via de rechter, wat ook in het buitenland erkend werd. 

Scheiden via een eigen of gezamenlijke advocaat

Je kunt gezamenlijk een advocaat inhuren, met wie je samen gesprekken voert over alle zaken waar afspraken over gemaakt moeten worden. Deze afspraken leg je vast in het echtscheidingsconvenant. Het is wel duur. Je betaalt al snel rond de € 150 – € 200,- per uur. Je bespaart dus al in kosten als je samen een advocaat inhuurt. Het grote voordeel van een eigen advocaat is, dat hij of zij enkel opkomt voor jouw belang. Zeker als jullie op een manier uit elkaar gaan, is een eigen advocaat essentieel. Het grote nadeel hiervan is, is dat het een heel langdurig traject kan worden van wel een jaar of zelfs langer. 

Scheiden met een mediator

Met een mediator kan je sneller scheiden. De termijn hangt van jullie zelf af. Jullie hebben een aantal zaken waar je het niet eens over wordt en de mediator juridisch begeleidt jullie bij gezamenlijke gesprekken over deze onderwerpen. De mediator geeft adviezen hoe jullie een oplossing kunnen vinden. Nadat alle afspraken zijn gemaakt, legt de mediator dit vast in het echtscheidingsconvenant. Een traject met een mediator kan al met enkele weken beslist zijn, maar soms duurt het ook een aantal maanden. Maar het voordeel is wel, dat het geen lang traject wordt bij de rechtbank zoals bij een vechtscheiding met eigen advocaten.

Online scheiden

De allersnelste manier van scheiden een online echtscheiding. Hierbij regel je alles samen zonder dat daar een advocaat of mediator bij komt kijken. Je krijgt de juiste documentatie toegestuurd. Je vult de afspraken die jullie maken in. Meestal kies je voor een totaalpakket, passend bij jouw situatie. De hoeveelheid hulp die je krijgt, hangt dus af van het pakket dat je hebt gekozen. Alle afspraken, zoals over het huis, de financiën, pensioenen en de kinderen, leggen jullie vast in het echtscheidingsconvenant. Indien gewenst, kan je hulp krijgen van een juridisch expert, bijvoorbeeld bij het opstellen. De expert beoordeelt en controleert de documenten en dient namens jullie het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Jullie hoeven dus zelf naar de rechtbank. Je krijgt vanzelf bericht zodra de rechter de scheiding heeft uitgesproken en wanneer deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Heel makkelijk (mits je samen op deze manier wilt scheiden).

Hoe snel je je scheiding rond kunt hebben, heb je eigenlijk zelf in het had. Het ligt aan de manier waarop je kiest om te scheiden, wat afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie. Snel scheiden is dus alleen mogelijk als je in staat bent goed met elkaar te overleggen en afspraken te maken. Want als dat niet kan, dan zal een snelle scheiding met een mediator of een online niet werken.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.