Als volwassenen is een scheiding door moeten maken niet leuk, laat staan voor kinderen. Voor hen is het eigenlijk het moeilijkst. Zij hebben immers er niet om gevraagd. Dus hoe kan je hier het beste mee omgaan en je kinderen door deze periode heen helpen? In dit artikel geven we je een aantal adviezen die jou en de kinderen kunnen helpen zo goed mogelijk met de scheiding om te gaan.

 

Vertellen over de scheiding

  • Jullie moeten de kinderen gaan vertellen over de scheiding. Dit is misschien wel het meest lastigste om te doen. Een paar tips:
    Vertel het samen aan de kinderen;
  • Kies een geschikt moment: niet vlak voor bedtijd of wanneer je daarna nog afspraken hebt en neem er de tijd voor;
  • Kijk goed naar hun eerste reactie. Misschien gaan ze heel erg huilen of wordt er een heel erg boos. Laat dit gewoon gebeuren en ga daarna weer in gesprek;
  • Laat ze vragen stellen en probeer hier zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven.
  • Probeer niet elkaar te beschuldigen van dingen, anders krijgen de kinderen het gevoel dat de scheiding de schuld is van een van jullie;
  • Blijf benadrukken dat, ook al gaan jullie uit elkaar, jullie altijd heel veel van de kinderen blijven houden. En benadruk dat de scheiding niet de schuld is van de kinderen;
  • Probeer uit te leggen hoe het leven er na de scheiding uit zal zien: wat gaat er veranderen, wat blijft hetzelfde;
  • Het is belangrijk dat de kinderen weten dat ze altijd, op ieder moment bij jullie terecht kunnen met vragen over de scheiding of steun van papa of mama.

 

Zo’n gesprek dat je als ouders voert met de kinderen, moet hun vertrouwen geven dat jullie er alles aan zullen doen om het voor hen zo goed mogelijk te laten verlopen

 

Wat moet je regelen: het ouderschapsplan

Als ouders ben je wettelijk verplicht de zorg en opvoeding goed te regelen voor de kinderen bij een scheiding en de afspraken hierover vast te leggen in het ouderschapsplan. Het is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant dat wordt ingediend bij het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank.
Door alles goed vast te leggen voorkom je ook dat er misverstanden ontstaan over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Ook bij samenwonende ouders met gezamenlijk gezag en stellen met geregistreerd partnerschap is een ouderschapsplan verplicht. In het ouderschapsplan leg je onder andere het volgende vast:

 

Ouderlijk gezag

Als ouder ben je de wettelijke vertegenwoordiger van de minderjarige kinderen. Naast het gezag over het vermogen van het kind, heb je rechten en plichten betreffende de verzorging en opvoeding. Ook ben je verplicht de band van het kind en de andere ouder te stimuleren. Je mag het contact met de andere ouder op geen enkele manier verhinderen.

 

Woon- en verblijfplaats

Zodra bekend is waar de kinderen gaan wonen, kan je de beste omgangsregeling bepalen. Dit kan bijvoorbeeld een bezoekregeling zijn voor een van jullie of samen co-ouderschap De omgangsregeling leg je vast in een weekschema in het ouderschapsplan.

 

Contact ouder en kind

Hoe vindt het contact plaats na de scheiding plaats tussen het kind en u als ouders? Als het kind bij de een is, moet het altijd contact kunnen opnemen met de ander en vice versa. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch, via e-mail of WhatsApp.

 

Contact tussen jullie als ouders

Als ouders heb je een informatie- en communicatieplicht naar elkaar over alles wat de kinderen aangaat Bijvoorbeeld over school of medische aangelegenheden. En hoe neem je samen beslissingen? Soms is het beter om even afspreken dan iets door de telefoon te bespreken. Simpele zaken kunnen vaak wel via de telefoon of mail.

 

Financiën

Kinderalimentatie is verplicht tot het 21e levensjaar. Je bent verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en opvoeding van de kinderen. Niet alle kosten vallen hieronder. Bijvoorbeeld voor een schoolkamp of een cadeautje voor een verjaardag van een vriendje vallen hier niet onder. Hier moet je dus ook afspraken over maken.

 

Overige dingen

Hoe gaan jullie om met zakgeld, bedtijden, schoolvakanties, verjaardagen en feestdagen? Soms is het nodig af te wijken van de afgesproken dagen zodat jullie beiden de kinderen kunnen zien. Hoe gaan jullie om met de introductie van een eventuele nieuwe partner of wat als een van jullie gaat verhuizen? Dit kan je allemaal vastleggen in het ouderschapsplan.
Jullie zullen het snelst tot een goed ouderschapsplan wanneer jullie bereid zijn samen alles te open en eerlijk te bespreken. Probeer samen naar de beste oplossingen te zoeken voor de kinderen. Met behulp van een juridisch expert kan je het ouderschapsplan opstellen zonder dingen te vergeten.

 

Tip: check ieder jaar het ouderschapsplan te oordelen alles nog up to date is of dat er iets aangepast moet worden.

 

Verwerking van de scheiding

Als de scheiding rond is, is het tijd voor de verwerking. Let dan goed op de kinderen. Soms kunnen ze zich anders gaan gedragen, op een manier die je niet van ze gewend bent. Het belangrijkste is dat je er altijd voor ze bent en probeer zoveel mogelijk met de kinderen te blijven praten, over de scheiding, hun nieuwe leven. Je kunt je kunt of samen een keer een kijkje nemen op de site van Villa Pinedo. Hier kunnen kinderen tips vinden van andere kinderen met gescheiden ouders en kunnen ze leren van de ervaringen van leeftijdsgenootjes. Het je het gevoel dat je kind echt moeite heeft de scheiding te verwerken en niet met jullie als ouders hierover kunt praten? Dan kan je altijd de huisarts om advies vragen.

 

Ook de manier van scheiden helpt de kinderen al om het om een goede manier te verwerken. Hoe minder ruzie er is en hoe prettiger je als ouders uit elkaar gaat, draagt bij aan een goede verwerking. Onze Scheidingsprofs kunnen je heel goed adviseren welke manier van scheiden het beste bij jullie past. Bijvoorbeeld een online scheiding of met hulp van een mediator. Neem gerust contact met ons op, zodat we jullie hier mee kunnen helpen.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.