In het scheidingsproces komen er vaak veel dingen op je af. Er moeten afspraken gemaakt worden, dingen afgehandeld worden en uiteraard spelen er – meestal – ook emoties. Een heerlijk moment is het dan ook als alles afgewikkeld is en je de draad van het leven weer kan oppakken. Bij dat oppakken en indelen hoort ook het toepassen van de door jullie gemaakte nieuwe afspraken. Je ervaart hoe de afspraken die jullie zo netjes op papier hebben gezet nu eigenlijk in de praktijk werken. Alle verandering is in het begin even wennen, maar wat doe je als de opgestelde afspraken in de praktijk eigenlijk helemaal niet zo lekker blijken te werken? Wij vertellen er graag meer over!

 

Het ouderschapsplan wijzigen in goed overleg

Als je goed kan overleggen met elkaar, is het relatief makkelijk om het ouderschapsplan aan te passen. Je kunt samen bespreken wat er veranderd moet worden en hoe je dit het beste kan regelen. Het is hierbij belangrijk dat je allebei openstaat voor elkaars ideeën en dat je samenwerkt om tot afspraken te komen die voor jullie allebei werken. Alhoewel de gemaakte afspraken moeten worden nagekomen, is het ouderschapsplan een leidraad en geen wet. Je mag dus zeker nieuwe afspraken maken en kijken wat werkt in de praktijk en waar je je prettig bij voelt. Verandert dit in de loop van de tijd weer? Dan mag het ouderschapsplan – mits jullie dit allebei wensen – gewoon weer aangepast worden, wel zo’n fijn idee!

 

Mijn ex-partner wil ons ouderschapsplan niet wijzigen

Kom je er niet uit of is het lastig om te overleggen? Dan kan het wijzigen van het ouderschapsplan iets ingewikkelder zijn. In dat geval kan het namelijk nodig zijn om de hulp van een mediator of advocaat in te schakelen. Deze persoon kan je helpen om tot afspraken te komen die voor jullie allebei acceptabel zijn.

Als je tot afspraken wilt komen die voor beide partijen werken, is het belangrijk om goed te communiceren en te luisteren naar elkaars wensen en behoeften. Probeer vooral samen te kijken naar wat het beste is voor jullie kinderen en hoe je dit het beste kan regelen.

 

Afspraken vastleggen

Er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden bij het wijzigen van het ouderschapsplan. Zo moeten jullie allebei akkoord gaan met de wijzigingen en moeten deze wijzigingen op papier worden gezet. Of je nu met een mediator, advocaat of gezamenlijk wijzigingen in het ouderschapsplan wilt aanbrengen, het is belangrijk om de nieuwe afspraken ook officieel te laten vastleggen. Dit kan bijvoorbeeld bij de notaris of via de rechtbank, maar wist je dat we dit bij Scheidingsprofs ook kunnen doen? Op die manier hoef je niet naar een externe partij, wel zo prettig.

 

Kom je er echt niet uit?

Lukt het echt niet om het ouderschapsplan in gezamenlijk overleg of met behulp van een mediator of advocaat te wijzigen? Dan is het nog steeds mogelijk om een wijziging door te voeren, alleen dan zal de rechter uiteindelijk beslissen wat er in het ouderschapsplan komt te staan en dat is vaak een onwenselijke situatie. Bij Scheidingsprofs zijn we onpartijdig, werken we met de beste mediators en voorkom je dat je veel kosten kwijt bent aan een dure advocaat. Neem gerust contact op om de mogelijkheden met ons te bespreken.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.