Als een familielid, vriend of vriendin je komt melden dat hij of zij en zijn/haar partner gaan scheiden, is de kans groot dat je deze persoon zo goed mogelijk wilt helpen. Het helpen bij een scheiding is echter geen eenvoudige taak. Er zijn een aantal do’s en dont’s waar je zeker aan moet denken als je voor deze uitdaging staat. Je wilt de betrokkene immers op een goede manier helpen en niet van de wal in de sloot. Een goede reden om hier eens aandacht aan te besteden. Je kunt immers van grote waarde zijn voor de scheidende persoon. In deze blog geven we je aan op welke manier je dit het beste kunt doen.

 

Onze belangrijkste tip als er een stel in je naaste omgeving gaat scheiden 

Als er een stel in je naaste omgeving gaat scheiden, voel je jezelf ongetwijfeld betrokken bij een van deze twee personen of zelfs bij allebei de partners. Je wilt als liefhebbende buitenstaander er alles aan doen om de betrokken persoon of personen op de best mogelijke manier te helpen bij de scheiding en/of te troosten. Dit brengt ons direct bij onze belangrijkste tip als er een stel in je naaste omgeving gaat scheiden. Het is zeer belangrijk dat je jezelf blijft realiseren dat het niet jouw scheiding is. Hiermee doelen we op twee punten. Het eerste punt is een veelgemaakte fout. Veel mensen laten zich immers meevoeren in de emoties van anderen. Onze tip is dan ook dat je jezelf niet moet bemoeien met zaken die jou niet aangaan, hoe verleidelijk dit ook is. Daarnaast is het van groot belang dat je geen tips geeft over zaken waarover je niet over de volledige kennis beschikt. Laat dit aan de professionals op dit gebied over. In vrijwel ieder geval zijn scheidingen niet met elkaar te vergelijken en is iedere situatie anders.      

 

Wat is de beste hulp die je kunt bieden aan iemand die gaat scheiden?

De beste hulp die je kunt bieden aan iemand die gaat scheiden is het luisterend oor zijn zonder hierbij een vooroordeel te vormen. Let op: dit is geen eenvoudige opgave maar wel een belangrijke taak. In de meeste gevallen wil de betrokkene immers zijn of haar emoties kwijt. Deze persoon wil zijn of haar hart luchten. Luister goed naar de betrokkene en erken de gevoelens van de ander. Geef hierbij geen mening of advies. Maak de ex-partner niet zwart en lever geen kritiek over deze persoon. Iemand zwart maken is in geen geval constructief en kan het scheidingsproces alleen maar lastiger maken. Daarnaast hou je de partij die je denkt te ondersteunen alleen maar langer gevangen in woede en verdriet.

 

Hoe kun je iemand die in een echtscheidingsproces zit verder helpen?

Uiteraard zijn er nog vele andere manieren hoe je iemand die in een echtscheidingsproces zit verder kunt helpen. Denk hierbij door het overnemen van kleine praktische zaken. Je kunt voor die persoon koken, op diens kinderen passen (kinderen hebben gedurende de echtscheidingsperiode veel warmte nodig) of de betrokkene op een positieve manier afleiden door wat leuks met die persoon te doen. Let op, ga niet te ver met het invullen van de behoeftes van de persoon die in een echtscheidingsproces zit. Neem niet zijn of haar leven over om een averechtse werking van jouw ondersteuning te veroorzaken.

Zoals aangegeven is het juist géén goede keuze om je te bemoeien met inhoudelijke zaken die betrekking hebben op een echtscheidingstraject zelfs niet als je zelf gescheiden bent en jezelf als ervaringsdeskundige ziet. Je kunt wel je ervaringen tijdens het doorlopen van dit traject delen. Heb je veel positieve ervaringen met echtscheidingsmediation of zijn jullie erin geslaagd om een echtscheidingstraject op een zeer efficiënte manier en snelle manier te doorlopen doordat jullie voor online scheiden gekozen hebben? Deel deze ervaringen gerust en geef inzicht aan welke voorwaarden het stel moet voldoen om van deze opties gebruik te maken. Vul ook deze keuze niet voor het scheidende stel in maar verwijs de betrokkene(n) op een vrijblijvende manier door naar adressen waar ze terecht kunnen voor professionele hulp. Neem deze laatste tip zeker ter harte, jouw ondersteunende taak is al groot (en waardevol) genoeg! 

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.