Als je eenmaal besloten hebt dat je wilt gaan scheiden, dan weet je dat er de komende periode heel veel op je af gaat komen. Je hele leven zal gaan veranderen. Maar voor dat dat zover is, moet je eerst je scheiding gaan regelen. Dat betekent heel veel zaken in kaart brengen, afspraken maken en vastleggen. Het is dus heel belangrijk dat je niets vergeet. De Scheidingsprofs heeft daarvoor een heel handig hulpmiddel ontwikkeld. Een stappenplan die je stapsgewijs helpt door het hele scheidingsproces zodat je niets over het hoofd ziet.

Voordelen

De grote voordelen van het stappenplan zijn het overzicht van de zaken die je moet gaan regelen en de uitleg erbij. Ook doorloop je de juiste volgorde van hoe je de dingen moet aanpakken. Hierdoor houdt je grip op de hele situatie en geeft je dit het gevoel dat je de touwtjes in handen hebt.

Stap voor stap

Het stappenplan van de Scheidingsprofs bestaat uit slechts zeven stappen. Alles staat erin van het begin tot het definitief maken van de scheiding. In de stappen die je doorloopt krijg je handige tips hoe je het aanpakt. Bijvoorbeeld in stap 1 wordt geadviseerd niet direct afspraken te maken zodra de kogel door de kerk is. Het is namelijk verstandiger eerst even tijd voor jezelf te nemen en wat ruimte te geven aan elkaar. Daarna kom je pas bij elkaar om te praten over de zaken die je moet bespreken. Dan is de kans van slagen veel groter. Ook krijg je uitleg over de documenten die de rechter nodig heeft en krijg je de tip dat je eventueel hulp inschakelen van bijvoorbeeld een echtscheidingsbemiddelaar om afspraken vast te leggen. Daarnaast krijg je alle informatie over de rol van de advocaat, het proces bij de rechtbank om de echtscheiding officieel uit te laten spreken en het definitief maken bij de burgerlijke stand van de gemeente.

Houvast

Het handige van het stappenplan is dat je niets over het hoofd kunt zien en de ruimte laat jullie zelf te laten beslissen welke manier van scheiden het beste bij jullie past. Misschien kunnen jullie zo goed praten met elkaar en beslissingen nemen, dat jullie samen met het stappenplan alles kunnen regelen en gezamenlijk een echtscheidingsconvenant (al dan niet met behulp van een voorbeeld) en eventueel ouderschapsplan kunnen opstellen. Het kan ook zijn dat jullie graag wat meer hulp en advies willen van een expert die ook alle documenten goed naloopt en helpt bij de berekening van de alimentatie. Voor beide mogelijkheden kan je terecht bij de Scheidingsprofs.

Doordat je met het stappenplan de controle hebt over de situatie, zal het hele proces allemaal veel vlotter verlopen. En dat is juist wat je nu wilt, de scheiding zo snel mogelijk achter de rug hebben zodat je het kunt gaan verwerken en aan je nieuwe leven kunt gaan beginnen.