Het initiatief voor een echtscheiding komt lang niet altijd van beide kanten. Ook als een van de partners het initiatief neemt, hoeft het niet altijd een vechtscheiding te worden. Als jullie in goed overleg uit elkaar willen gaan, is het vaak wel lastig te bepalen hoe je dat het beste kunt doen. Professionele begeleiding van een mediator kan uitkomst bieden.

De rol van de mediator

Als je besluit onder begeleiding van een mediator te gaan scheiden, dan worden alle afspraken gemaakt onder begeleiding van die persoon. Het gehele proces van scheiden wordt gefaciliteerd door de mediator. Alle bijeenkomsten zijn gezamenlijk. De mediator richt zich enkel op het proces, niet op de inhoud. Naast juridische kennis, heeft de mediator ook communicatieve vaardigheden. De mediator stuurt bij waar nodig of helpt zaken van een andere kant te bekijken, maar de partners zelf bepalen wat er wordt afgesproken en vastgelegd. Belangrijk is om de rol van een mediator niet te verwisselen met de rol van een bemiddelaar. Deze richt zich namelijk tevens op de inhoud, probeert invloed uit te oefenen en is spreekbuis voor beide partijen omdat er bijna altijd sprake is van separate gesprekken.

Coöperatie

De belangrijkstee voorwaarde om te scheiden met hulp en begeleiding van een mediator is dat beide partijen bereid zijn mee te werken. Je moet je tijdens de sessies altijd eerlijk en open op kunnen stellen. Als er kinderen in het spel zijn, vooral minderjarige, zullen de ouders er altijd door de mediator op worden gewezen dat de kinderen voorop staan.

Voordelen

Er zitten een aantal grote voordelen aan samen scheiden met een mediator als begeleider. Zo is er altijd sprake van maatwerk. Jullie spreken samen af hoe en wat er vastgelegd wordt. De afspraken zijn volledig gericht op jullie situatie en wat daar het beste bij past. Ook eventuele conflicten komen op tafel en met behulp van de mediator worden die opgelost. Dit is wel zo prettig voor het contact na de scheiding. Zeker als er kinderen in het spel zijn. Door de open manier van communiceren met elkaar, is er vaak een snelle oplossing. Daarna kan je samen met je aanstaande ex-partner een advocaat inschakelen om de echtscheiding officieel aan te vragen bij de rechtbank.

Kosten

De kosten van een mediator zijn ongeveer gelijk aan die van een advocaat. Het hangt helemaal van jullie zelf af hoeveel sessies er nodig zijn om tot goede afspraken te komen. Het voordeel is wel dat jullie de kosten delen.