Heel veel stellen die uit elkaar gaan willen er geen moeilijk, langdurig, ingewikkeld proces van maken. Als vrienden op een goede manier uit elkaar, is het credo dan. Maar waarom lukt dit dan toch vaak niet en wordt het wel een moeizaam traject? We hebben de factoren die een scheiding complex maken op een rij gezet en geven tips hoe je deze valkuilen kunt voorkomen

De waarom- vraag

Niet voor iedereen is altijd helemaal duidelijk waarom een scheiding niet te vermijden is. En dit kan de perfecte voedingsbodem zijn voor ruzies. Tip: bespreek waarom de relatie gestrand is. Probeer de partner die het niet goed begrijpt een duidelijke uitleg te geven. Ook al is het antwoord misschien niet altijd even bevredigend. Je bent wel open en eerlijk naar elkaar. Je moet immers met elkaar kunnen blijven praten na de scheiding, zeker als jullie kinderen hebben. Blijven jullie ondanks het proberen beantwoorden van de waarom-vraag toch discussies voeren en bemoeilijkt dit de voortgang van de scheiding? Probeer dan met professionele bemiddeling een oplossing te zoeken, dan zullen jullie veel sneller tot een oplossing komen.

De omgangsregeling

Als jullie minderjarige kinderen hebben, maak je samen een ouderschapsplan met daarin alle afspraken omtrent de verzorging en opvoeding van de kinderen. Een van die afspraken is de omgangsregeling. Hier wordt nog weleens iets cruciaals uit het oog verloren door de ouders: het belang van het kind. Vaak maken ouders hier keuzes uit eigen belang in plaats van het belang van het kind. Zorg ervoor dat jullie samen het belang van het kind vooropstellen. Een goede omgangsregeling vraagt aandacht voor wat het beste is voor het kind als het gaat om opvoeding en ontwikkeling. Zo is het voor het kind belangrijk dat het altijd contact kan hebben met de ouder waar hij of zij het minste woont of het minste ziet. Ook is het belangrijk dat hij/zij een eigen plekje heeft in beide woningen en dat jullie goede afspraken maken over de zorg.

Eigen woning

Hoe gaan jullie om met de woonsituatie na de scheiding? Meestal zal er sprake zijn van een gezamenlijk koophuis. In dat geval zijn er drie opties: verkopen van het huis, het uitkopen van een van de ex-partners of samen eigenaar blijven (en bijvoorbeeld gaan verhuren). Houd wel goed rekening met de fiscale consequenties bij alle drie de gevallen. Een van de meest complexe is bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Wist je bijvoorbeeld dat je deze na het vertrek van een van de ex-partners nog slechts 2 jaar volledig kan aftrekken? Hier zijn wel bepaalde regels voor. Beide partners zullen ieder 50 % van de hypotheekrente mogen aftrekken. Laat je dus goed adviseren door een professional.

 

Het pensioen

De Nederlandse wet schrijft bij alle echtscheidingen na 30 april 1995 voor dat je beiden recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Verevening is in de meeste gevallen de beste optie. Maar je kunt ook voor een andere verdeling kiezen als je wilt (of niet verdelen kan ook). Je kunt dit vast laten leggen in het echtscheidingsconvenant. Bespreek het wel goed met elkaar om gedoe te voorkomen.

Het relatievermogensrecht

De meeste stellen staan niet stil bij de financiële consequenties die een relatie met zich meebrengt. Vaak gaan partners zonder samenlevingsovereenkomst samenwonen, trouwen zij zonder nadenken in gemeenschap van goederen of op niet doordachte huwelijkse voorwaarden. Partners zijn zich bovendien vaak niet bewust van de vermogensrechtelijke gevolgen van hun handelen tijdens een relatie. Deze worden pas zichtbaar bij het beëindigen ervan door (echt-)scheiding of overlijden. Een voorbeeld: een van jullie krijgt tijdens het huwelijk een erfenis. Jullie investeren dit in een dakkapel voor het huis. U gaan jullie scheiden. En wat voor consequenties heeft dit dan? Er kan een hoop onenigheid ontstaan. Wees je dus bewust van dit soort zaken nu je gaat scheiden en bespreek het met elkaar voor dat er ruzie ontstaat.

Het inkomen en de alimentatie

Is er na de scheiding sprake van alimentatie? Partneralimentatie hoeft niet altijd, je kan er trouwens ook van af zien als je wilt. Kinderalimentatie is verplicht tot de kinderen volwassen zijn. De partner met het hoogste inkomen moet dit betalen. Het gaat er namelijk om dat het kind na de scheiding dezelfde levensstandaard moet kunnen behouden als voor de scheiding. Houd er ook rekening mee dat niet alles bij het bedrag van de kinderalimentatie in zit. Studiekosten, medische kosten die buiten de verzekering vallen of sport, vallen niet onder de alimentatie. Regel dit samen dus naar behoefte. Een andere optie is een kinderkostenrekening. Hierbij is maatwerk geboden, maar je houdt dus rekening met de werkelijke kosten van de kinderen.

Eigen bedrijf

Heeft een van jullie ene eigen bedrijf? Afhankelijk van de bedrijfs- en samenlevingsvorm moet het bedrijf ook mogelijk verdeeld worden. Eerst wordt bepaald hoeveel het bedrijf waard is (een complexe berekening). Zorg ervoor dat jullie beiden de bedrijfscontinuïteit vooropstellen. Dat zal de rechter ook doen. Want bij een faillissement is niemand gebaat. Wees dus beiden rekening bij hoe erom gegaan moet worden met het eigen bedrijf.

 

Er zijn dus talloze factoren te benoemen die ervoor kunnen zorgen dat jullie ruzie krijgen tijdens het scheidingsproces. Discussie of het niet eens zijn over zaken is helemaal niet erg, maar zorg ervoor dat het niet kan escaleren. Dan is het veel moeilijker om er samen uit te komen en zal de scheiding alleen maar langer duren. Dus als er discussies ontstaan en je komt er samen niet uit, kan je het beste snel een professionele bemiddelaar bij het proces betrekken. Zo kom je op een vriendelijkere manier tot afspraken die in jullie beider belang zijn en met name op de praktijk gericht. Voor nu, tijdens de scheiding, maar vooral voor de toekomst.