Wat als een van jullie het besluit neemt te willen scheiden en de ander is het daar niet mee eens, moet het dan meteen een vechtscheiding worden? Nee, dat hoeft niet, want goed scheiden, doe je samen. Het kan wel lastig zijn hoe jullie samen goed kunnen scheiden. Zeker als er kinderen zijn, wil je op de best mogelijke manier uit elkaar. Een mediator die jullie professionele begeleiding biedt, kan dan een uitkomst zijn.

Wat doet een mediator eigenlijk?

Met een mediator bij het scheidingsproces zorg je ervoor dat alle afspraken omtrent jullie scheiding onder begeleiding van die persoon worden gemaakt. Jullie hebben samen met elkaar een aantal bijeenkomsten bij de mediator. De mediator zal zich enkel op het proces richten en bemoeit zich niet met inhoud. Een mediator heeft veel juridische kennis, maar ook communicatieve vaardigheden. Hij of zij kan bijsturen indien dat nodig is of helpt zaken vanuit een andere invalshoek te bekijken. Jullie als scheidend koppel bepalen wel zelf wat je afspreekt en vastlegt.

Mediator vs. bemiddelaar

Het is belangrijk om te vermelden dat de rol van een mediator anders is dan de rol van bemiddelaar. Een bemiddelaar richt zich namelijk ook op de inhoud en probeert invloed uit te oefenen. Bovendien treedt een bemiddelaar ook op als spreekbuis voor beide partijen omdat er bij bemiddeling bijna altijd sprake is van separate gesprekken.

Voorwaarde

De belangrijkste voorwaarde als je gaat scheiden met behulp van een mediator is dat jullie allebei bereid zijn mee te werken. Tijdens de sessies moeten jullie altijd open en eerlijk naar elkaar kunnen zijn. Als er kinderen zijn de mediator jullie altijd blijven voorhouden dat zij in het hele scheidingsproces voorop staan.

Voordelen

Er zitten een aantal grote voordelen aan scheiden met een mediator:

  • Neutraal en onpartijdig
    Een mediator is altijd neutraal en onpartijdig.
  • Maatwerk
    Er is altijd sprake van maatwerk. Jullie spreken samen af wat en er vastgelegd wordt. De afspraken zijn gericht op jullie persoonlijke situatie en wat daar het beste bij past. De mediator begeleidt jullie hierin en geeft sturing indien nodig of gewenst.
  • Focus op proces
    Een mediator bemoeit zich nooit met de inhoud, alleen het proces. Hij of zij zal dus nooit zijn persoonlijke mening geven of invloed proberen uit te oefenen.

Gezamenlijk

De gesprekken die jullie voeren met de mediator zijn altijd gezamenlijk. Jij en je aanstaande ex-partner voeren de gesprekken onder begeleiding van de mediator.

Conflictoplossing

Mediation betekent altijd uitgaan van de kracht van het zelf oplossend vermogen van het scheidende echtpaar. Als er bepaalde conflicten of discussiepunten zijn, helpt de mediator hoe je samen oplossingen kunt vinden.

Relatie centraal

De relatie met elkaar blijft centraal staan. Zeker als er kinderen zijn, het wel zo prettig als jullie na de scheiding nog goed met elkaar kunnen communiceren.  Jullie blijven immers allebei ouders.

Kosten

Mediation kost ongeveer hetzelfde als een advocaat. Je hoeft alleen nu niet ieder een eigen advocaat in te schakelen omdat je samen een mediator inschakelt. Het hangt echter helemaal van jullie zelf af hoeveel sessies er nodig zijn om tot goede afspraken te komen. Het voordeel is dus wel dat jullie de kosten delen.

Nadelen

Scheiden met een mediator kent ook nadelen. Het grootste nadeel is misschien wel dat je samen de sessies doet en dus altijd open en eerlijk naar elkaar toe moet zijn. Als de scheiding niet jouw beslissing is, zal je ook moeten blijven proberen je emoties te parkeren en niet de boventoon laten voeren. Je moet ook goed begrijpen dat de mediator niet met een oplossing komt als jullie erop een bepaald onderwerp niet uit komen. Hoogstens geeft de mediator een aantal tips hoe je wel tot die oplossing kunt komen. Een ander nadeel is dat je mee moet denken in elkaars welzijn. Dus ook nadenken over bepaalde voordelen voor je aanstaande ex. Anders lukt het echt niet tot een gezamenlijke oplossing te komen. En vergeet niet: als je er niet samen uitkomt, zal je alsnog naar de rechter moeten met je eigen advocaat. Het traject zal dan dus nog langer duren en nog meer geld gaan kosten.