Als jullie als gezamenlijke eigenaren van een koopwoning besluiten om te gaan scheiden, wordt de vraag “eerst scheiden of eerst huis verkopen” al snel actueel. Dit is een zeer logisch dilemma. Een koophuis is immers vaak het grootste bezit wat mensen hebben. Het is goed om te weten dat het voor de voortgang van de scheidingsprocedure niet noodzakelijk is dat de koopwoning als eerste verkocht wordt. Integendeel! We vertellen je er in dit artikel alles over.

 

Verkoop huis geen voorwaarde om te kunnen scheiden

De keuzes die gemaakt worden met betrekking tot de koopwoning, zal van grote invloed zijn op de keuzes die gemaakt worden gedurende een scheidingstraject. Hierbij kun je denken aan de financiën en hoe “het nieuwe normaal” eruit gaat zien met betrekking tot huisvesting. Het is echter niet zo dat een eventuele verkoop van het huis een voorwaarde is om te kunnen scheiden. Dit is wel fijn om te weten want een scheidingstraject gaat vaak niet zonder emoties. Het is in zo’n situatie niet verstandig om overhaaste beslissingen te nemen want hier kun je later nog wel eens flink spijt van krijgen!

 

Eerst scheiden dan het huis verkopen

Zoals aangegeven is het mogelijk om eerst te scheiden en in later stadium het huis te verkopen. In dat geval kan er gekozen worden om de aarde van het huis te taxeren. Op basis hiervan kunnen de scheidende partners voor zichzelf besluiten of ze in de woning willen blijven wonen en of deze wens financieel haalbaar is. Het is daarom goed om een financieel adviseur gelijk mee te laten kijken met het scheidingsproces. Als dit voor beide partners niet het geval is, kan er nog altijd voor gekozen worden om eerst te scheiden om in later stadium het huis te verkopen. Dit kan een keuze zijn als er de wens bestaat om snel uit elkaar te gaan en hierbij niet afhankelijk te willen zijn van de woningmarkt. In dat geval kan het taxatierapport de basis vormen van de afspraken die gemaakt worden. Een andere keuze die hierbij gemaakt kan worden, is om de scheiding en de verkoop van de woning van elkaar los te koppelen. De woning wordt hierbij dus van het gemeenschappelijk bezit gehaald. Hierover worden uiteraard concrete afspraken gemaakt.

 

Het maken van goede onderlinge afspraken essentieel in deze situatie

Welke keuze jullie ook maken, een goede onderlinge communicatie hierover is van groot belang. Het maken van goede onderlinge afspraken essentieel in deze situatie. Hiermee kunnen veel onduidelijkheden en misverstanden worden voorkomen. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Zodra het echtscheidingsconvenant is opgesteld, is dit leidend wat betreft de afspraken. Laat de financieel adviseur daarom gelijk vanaf het begin meekijken met het echtscheidingstraject.

Kunnen jullie hierbij wel wat hulp gebruiken of hebben jullie behoefte aan persoonlijk advies bij je keuze of het beter is om eerst te scheiden of dat het beter is om eerst je huis te verkopen? Neem dan gerust contact op met onze Scheidingsprofs. We helpen jullie graag verder.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.