Bij een echtscheiding komt een hoop kijken. Niet alleen op het praktische gebied waarbij de scheiding zelf geregeld moet worden, alle financiële zaken moeten worden afgewikkeld en ga zo nog maar even door maar ook op emotioneel vlak valt er heel wat te overwinnen. Zo ook bijvoorbeeld eenzaamheid. Dit is een gevoel wat veel mensen ervaren na een scheiding. Uiteraard wordt er een bewuste keuze gemaakt om uit elkaar te gaan. Je bent wellicht blij dat je een vervelende periode in je leven achter je kunt laten. Desondanks ben je geen uitzondering als je na de scheidingsprocedure in een gat valt en je eenzaam voelt. Een goede reden dus om je inzicht te geven hoe je jouw eenzaamheid na een echtscheiding kunt overwinnen en een aantal zeer praktische tips met je te delen.

 

Hoe ziet een nieuw (levens) hoofdstuk, na een echtscheiding, er uit?

Het is een veelgehoorde uitdrukking: na een echtscheiding begin je met een nieuw hoofdstuk in je leven. Het voelt alsof je een flinke bladzijde omslaat want je leven is compleet anders. Het leven met je lief of zelfs met je gezin is verleden tijd. Je staat er voor je gevoel alleen voor. Dit is best een flinke omslag die je moet maken. Hierbij merk je wellicht ook dat de mensen die je vroeger om je heen had er wellicht nu niet meer zijn. Iedereen maakt bij een scheiding een keuze. In dit geval tussen jou en je ex-partner. In sommige gevallen word je aangenaam verrast maar je zult hierin ook teleurstellingen ervaren. Uitzonderingen bevestigen de regel in dit geval. Daarnaast moet je nu wellicht je kinderen delen, wat uiteraard ook best veel impact zal hebben.

De vraag is uiteraard hoe een nieuw hoofdstuk in je leven na een echtscheiding er uit zal zien. Eenzaamheid is het onprettige gevoel van alleen zijn. Je kunt dit gevoel echter ook hebben als je veel mensen om je heen hebt. Hiermee willen we aangeven dat jij zelf een grote invloed kunt (lees: moet) uitoefenen op dit gevoel. Je kunt blijven treuren, boos blijven of steeds maar weer toegeven aan je verdriet maar je kunt er ook voor kiezen om de handschoen op te pakken. Makkelijk is dit niet maar als je dit stap voor stap doet, zul je hiervan de positieve effecten merken. Wij helpen je hieronder op weg door een aantal praktische tips met je te delen hoe je jouw eenzaamheid na een echtscheiding kunt overwinnen.

 

Praktische tips wat je kunt doen tegen eenzaamheid na een scheiding

Als je kijkt naar onze praktische tips wat je kunt doen tegen eenzaamheid na een scheiding, zie je dat deze zijn gericht op het geluk in eigen hand nemen. Dit doe je uiteraard door goed op zowel lichamelijk- als geestelijk gebied voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld door genoeg te bewegen en gezond te eten. Daarnaast kun je werken aan een positief zelfbeeld (leg een negatief zelfbeeld over alleen zijn naast je neer) en een positieve kijk op het leven. Dit doe je door niet bij de pakken neer te gaan zitten maar lekker wat te gaan ondernemen. Het is bijvoorbeeld goed om andere mensen te ontmoeten en je hobby’s (weer) op te pakken.

 

Hulp om eenzaamheid na een scheiding te overwinnen

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om professionele hulp te zoeken om eenzaamheid na een scheiding te overwinnen. Hiervoor hoef je niet direct naar een psychiater maar ook onze Scheidingsprofs kunnen je persoonlijk adviseren en je voorzien van een aantal nuttige tips. Neem gerust contact met ze op. Eenzaamheid na een scheiding is soms niet te voorkomen maar je staat er zeker niet alleen voor!

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.