Een scheiding is een nieuwe fase in je leven waarin verandering en groei centraal staat. Bij Scheidingsprofs begrijpen we dat het een uitdagende periode kan zijn, maar we willen je laten zien dat het vooral ook een kans biedt om een positieve toekomst op te bouwen. Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe start is het opstellen van een financiële planning. Overzicht en inzicht in je financiële situatie geeft namelijk rust en biedt toekomstperspectief. Hoe dat precies werkt? Daar vertellen we heel graag meer over in dit blogbericht. 

De financiële situatie na de scheiding 

Het opbouwen van je eigen leven na een scheiding is een avontuur waarbij je jezelf kunt (her)ontdekken en nieuwe kansen kunt benutten. Met de juiste mindset en financiële planning kun je vol vertrouwen en positiviteit de toekomst tegemoet treden. Door een financiële planning op te stellen weet je precies wat je kunt verwachten na de scheiding. Is er bijvoorbeeld vermogen opgebouwd wat verdeeld moet worden? Is je huidige inkomen genoeg om rond te kunnen komen na de scheiding? En wat worden de vaste en variabele lasten straks? 

Wat staat er in een financiële planning na een scheiding?

Door een overzicht te maken voorkom je onvoorziene financiële omstandigheden en kun je onbezorgd beginnen aan je nieuwe avontuur. Maar hoe ziet een financiële planning er precies uit? Een financiële planning na een scheiding omvat verschillende belangrijke onderdelen die je helpen bij het opbouwen van een stabiele financiële basis. Hoewel elke situatie uniek is, zijn er enkele algemene aspecten die in een financiële planning kunnen worden opgenomen.

Budgettering 

Het opstellen van een gedetailleerd budget is essentieel. Door een budget te maken, kun je namelijk bewust keuzes maken en ervoor zorgen dat je je financiële doelen kunt bereiken. Categoriseer je uitgaven en zet alle inkomsten overzichtelijk neer. Hoe ziet de uiteindelijke balans eruit? 

Vermogensverdeling 

Het verdelen van gezamenlijke bezittingen en schulden is een belangrijk onderdeel van de financiële planning na een scheiding. Wat zijn dan precies zaken die verdeeld worden? Denk hierbij aan bijvoorbeeld bankrekeningen, beleggingen, onroerend goed, voertuigen, schulden en andere financiële activa. 

Alimentatie en kinderkosten 

Zijn er kinderen uit jullie huwelijk geboren? Dan moet er rekening worden gehouden met kinderalimentatie en de verdeling van kosten voor opvoeding, zoals schoolkosten, medische zorg, kinderopvang en vrijetijdsactiviteiten. Het is belangrijk om deze kosten in kaart te brengen en afspraken te maken die in het belang van de kinderen zijn. Wist je dat we bij Scheidingsprofs graag helpen bij het maken van deze belangrijke beslissingen? Bekijk hier alles over scheiden en kinderen

Wonen en huisvesting

Bij het bepalen van je huisvestingssituatie is het belangrijk om rekening te houden met de kosten van huur of hypotheek, onderhoudskosten en nutsvoorzieningen. Dit omvat ook het verkennen van hypotheekopties of het vinden van een geschikte huurwoning die past bij je nieuwe financiële situatie.

Pensioenen en verzekeringen

Dit wordt nogal eens vergeten, maar het is van belang om je pensioenregelingen en verzekeringen te herzien en waar nodig bij te werken. Denk aan pensioenregelingen bij werkgevers, individuele pensioenrekeningen, levensverzekeringen en ziektekostenverzekeringen. 

Sparen en investeren

Echt zorgeloos je nieuwe leven opbouwen? Dan is het plannen van je spaar- en investeringsdoelen geen overbodige luxe. Maak een spaarplan, onderzoek beleggingsmogelijkheden en creëer een noodpotje voor eventuele onvoorziene uitgaven. 

Samen bouwen aan jouw toekomst?

Het opstellen van een financiële planning na een scheiding kan best complex zijn. Daarom kan het waardevol zijn om de hulp in te schakelen van een financieel adviseur of een gespecialiseerd bedrijf zoals Scheidingsprofs. Wij kunnen je begeleiden bij het maken van een persoonlijke en gedetailleerde financiële planning die aansluit bij jouw specifieke behoeften en doelen. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ons team van experts staat heel graag voor je klaar.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.