Hebben jullie het besluit genomen om uit elkaar te gaan? Echtscheidingsmediation is dan een van de opties waarvoor je kunt kiezen om het gehele traject te doorlopen. Je kunt dan gebruik maken van professionele begeleiding. Een echtscheidingsmediator helpt jullie stap voor stap het proces te doorlopen. Hierdoor word je een hoop zorgen uit handen genomen maar het is wel goed om je te realiseren dat er nog altijd wel wat “huiswerk” op je te wachten staat. Als je hier de benodigde tijd voor neemt, zal dit op meerdere manieren voordelig voor je uitpakken.

 

Waarom kiezen voor echtscheidingsmediation?

Echtscheidingsmediation is een van de opties waarvoor je kunt kiezen om een echtscheidingstraject te doorlopen. De achterliggende gedachte van dit traject is dat je als scheidende partners gezamenlijk het traject doorloopt en uiteindelijk ook samen de benodigde afspraken maakt. Jullie kunnen hierbij gebruik maken van de ondersteunende rol van een echtscheidingsmediator die jullie de benodigde begeleiding zal bieden bij het doorlopen van de stappen. Met het noemen van de term “benodigde begeleiding” stippen we een belangrijk punt aan. Het komt in de praktijk nog wel eens voor dat stellen volledig onvoorbereid een echtscheidingstraject ingaan en dat is niet zo verstandig. Het volledig leunen op de kennis en ervaring van een echtscheidingsmediator gaat immers ten koste van de voortgang van een echtscheidingstraject. Het traject waar je/jullie het liefst zo snel mogelijk van af willen zijn, duurt hierdoor veel langer. Daarom is een goede voorbereiding in dit geval letterlijk het halve werk.

 

Voorbereiden op echtscheidingsmediation

Het voorbereiden op echtscheidingsmediation hebben we al een beetje als “huiswerk” bestempeld en zo kun je dit ook eigenlijk wel zien. Door je huiswerk goed uit te voeren, zorg je dat je meer inzicht hebt in wat je te wachten staat, wat je rechten en plichten zijn maar ook over je persoonlijke situatie. Je voorkomt hiermee dat de mediator echt alles moet uitleggen (wat deze persoon ongetwijfeld graag voor je doet) en dat je veel zaken nog “even snel” moet gaan uitzoeken. Daarnaast weet je zonder voorbereiding vaak niet wat je in de toekomst te wachten staat, wat juist wél van groot belang is om te zorgen voor zoveel mogelijk rust in je hoofd.

 

Dit huiswerk staat jou te wachten als je gaat scheiden

Na het lezen van dit artikel ben je ongetwijfeld benieuwd wat voor (voorbereidend) huiswerk je te wachten staat als je gaat scheiden. Het is allereerst van belang dat je op zoek gaat naar de benodigde informatie over scheidingen. Je hoeft hier geen uitgebreide zoektocht voor te organiseren want op deze site vind je al veel praktische informatie, handige documenten en interessante blogs. De reden om je even goed in te lezen is eenvoudig: hierdoor weet je wat je te wachten staat. Gedurende zo’n echtscheidingstraject komt er immers zeer veel op je af. Uiteraard hoef je niet alle details uit je hoofd te leren, daar heb je onze Scheidingsprofs voor, maar enige kennis van zaken is zeer praktisch. Op basis van deze kennis kun je voor jezelf bepalen welke zaken voor jou belangrijk zijn en welke punten jouw aandacht verdienen. Daarnaast kun je de informatie direct herleiden op jouw specifieke situatie en wellicht alvast wat vragen voor jezelf noteren. Daarnaast kun je meteen al de benodigde documenten verzamelen zodat je dat niet nog even snel gedurende het traject hoeft te doen. Ok, dit huiswerk kun je zien als een investering in je tijd maar je zult ervaren dat je deze tijd dubbel en dwars gaat terugverdienen! Heb je vragen over je voorbereiding op je echtscheiding? Neem dan gerust contact met ons op! Onze Scheidingsprofs helpen je graag verder.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.