De vakantieperiode is een tijd waarop vrijwel ieder kind zich erg verheugt. Vakantie moet immers een feestje zijn. Geen school, tot laat opblijven en zoveel mogelijk leuke dingen doen. Deze leuke dingen worden het liefst gedaan met de ouders maar als zij gescheiden zijn, wordt het toch allemaal even anders. Ook voor de kinderen van gescheiden ouders ontstaat er een “nieuwe vakantieperiode” bij een veranderende situatie. Daarom is het goed om te weten hoe de vakantie door de ogen van een kind van gescheiden ouders eruit ziet.

 

Hoe ziet de nieuwe vakantieperiode eruit?

Als de ouders gescheiden zijn, breekt er voor de kinderen een “nieuwe vakantieperiode” aan. Hierin wordt een deel van de tijd met papa doorgebracht en een ander deel van de tijd met mama. Het is zeker niet uitgesloten dat er vakantietripjes worden ondernomen maar in tegenstelling tot vroeger wordt dit gedaan met mama of papa. Wellicht gaan er nog wel andere mensen mee, zoals de nieuwe partner van een van beide ouders en andere kinderen.

 

Hoe ervaart een kind de vakantie als de ouders net gescheiden zijn?

Het bovenstaande roept de vraag op hoe een kind de vakantie ervaart als zijn of haar ouders net gescheiden zijn. De kinderen vinden het juist leuk om gedurende een vakantieperiode veel te doen met hun ouders. Als deze ouder juist zijn of haar aandacht moet verdelen omdat er nog een nieuwe geliefde en bijbehorend gezin mee op vakantie is, kan dit als zeer vervelend worden ervaren door het kind. Deze situatie kan voor een groot deel voorkomen worden door voorafgaand aan de vakantie voldoende tijd te nemen of de “reizigers” aan elkaar te laten wennen. Daarnaast is het als ouder belangrijk om te beseffen dat je voldoende “we-time” (alleen) met je kind vrijmaakt.

 

Contactmoment met andere ouder

Zijn jullie recentelijk gescheiden en is het de eerste keer dat jullie niet samen op vakantie gaan? Dan is het zeker verstandig om een of meerdere contactmomenten met de andere ouder af te spreken. Het is immers goed om te beseffen dat de kinderen de andere ouder kunnen missen, hoe leuk ze het ook hebben gedurende de vakantie. Op deze manier kan een loyaliteitsprobleem op een relatief eenvoudige wijze voorkomen worden.

 

Ga in overleg en bespreek de wensen

Twee weken alleen op vakantie met mama of papa. Wellicht is dit in de ogen van jou als ouder een ideale manier om je vakantieperiode door te brengen. Misschien denk je dat dit voor je kind ook wel de perfecte optie is maar is dat ook zo? Je kunt uiteraard met de kinderen bespreken wat hun vakantiewensen zijn. Misschien willen ze een paar dagen met hun vriendjes of vriendinnetjes spelen of naar opa en oma. Door het te vragen weet je hoe de vakantie door de ogen van je kind eruit ziet. Hou als ouder wel de regie maar als je samen met je kinderen de vakantieplannen maakt, is de kans op een heerlijke- en onbezorgde zomervakantie een stuk groter.

Hulp nodig? Onze Scheidingsprofs staan voor jullie klaar. Wij helpen bij zowel online scheiden als een mediationtraject en bieden ook nazorg voor de periode erna.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.