De feestdagen komen er weer aan, een tijd van familiebijeenkomsten, warmte en heerlijke gerechten, muziek en lichtjes. Een periode waarin we vaak reikhalzend uitkijken naar het delen van cadeautjes en het creëren van dierbare herinneringen. Maar wat als je het afgelopen jaar bent gescheiden en dit de eerste keer is dat je de feestdagen viert zonder je ex-partner? In dat geval kan het zijn dat je er minder naar uitkijkt dan normaal. De scheiding heeft immers grote veranderingen in je leven teweeggebracht, en het vieren van de feestdagen zonder je voormalige partner kan een gevoel van verlies en wellicht ook melancholie met zich meebrengen. 

Aan de ene kant kun je nog steeds verlangen naar de warmte en verbondenheid die je vroeger met je ex-partner deelde, 

terwijl je aan de andere kant misschien bezorgd bent over hoe je deze bijzondere tijd van het jaar in je eentje of met je kinderen gaat doorbrengen. Maar laten we dit benaderen vanuit een positief perspectief, want de feestdagen bieden ook de kans op vernieuwing, groei en het creëren van nieuwe tradities. Hoe je dat aanpakt? Dat vertellen we je graag!

Nieuwe tradities creëren

Na een scheiding kan het een goed moment zijn om nieuwe tradities te creëren als het gaat om de feestdagen, een kans om jezelf en je kinderen te helpen wennen aan de nieuwe realiteit. Overweeg bijvoorbeeld om een speciaal kerstdiner te organiseren met vrienden of familieleden die belangrijk voor je zijn. Of misschien wil je een gezinsuitje plannen naar een winterse bestemming of een dag doorbrengen met vrijwilligerswerk in je gemeenschap. Het belangrijkste is dat deze nieuwe tradities de mogelijkheid bieden om positieve herinneringen te maken en je te helpen bij het omgaan met de verandering.

 

Daarnaast is het juist tijdens deze periode belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het kan een emotioneel uitdagende tijd zijn, dus neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent niet alleen fysieke zorg, maar ook aandacht besteden aan je emotionele welzijn. Neem momenten voor zelfreflectie en ontspanning en bespreek je gevoelens met je dierbaren. Je verdient het om je lichamelijk en geestelijk gezond te voelen, zodat je optimaal van de feestdagen kunt genieten en je naasten helpen je hier graag bij. 

Vier ook je eigen prestaties 

Na een scheiding is het belangrijk om je eigen prestaties en persoonlijke groei te erkennen en te vieren. Neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en erken de obstakels die je hebt overwonnen. Je bent sterker uit de scheiding gekomen en dat verdient erkenning. Het vieren van je eigen prestaties kan je zelfvertrouwen versterken en je helpen om met meer optimisme naar de toekomst te kijken. Een nieuw jaar, nieuwe kansen en mogelijkheden! 

De hulp van onze experts inschakelen?

Het samenzijn met geliefden kan de feestdagen extra speciaal maken en je helpen bij het creëren van nieuwe herinneringen. In plaats van te focussen op wat verloren is gegaan door de scheiding, richt je op wat je nog steeds hebt en kunt creëren. Met een positieve instelling, zelfzorg en het koesteren van nieuwe tradities, kun je de feestdagen na je scheiding tot een tijd van geluk en vernieuwing maken. Onthoud dat verandering ook kansen met zich meebrengt en dat de feestdagen een tijd zijn om te koesteren wat echt belangrijk is in het leven: liefde, vriendschap en dankbaarheid. Ben je nog niet zover en wil je juist gaan scheiden? En kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan ben je van harte welkom om contact op te nemen. De experts van Scheidingsprofs beschikken over de juiste kennis om advies te geven op dit gebied en je te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en bieden een laagdrempelige manier van scheiden aan. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling en weten alles wat betreft scheiden en kinderen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.