Een scheiding brengt vaak veel veranderingen met zich mee, niet alleen in de relatie tussen jou en je inmiddels ex-partner, maar ook in de dynamiek met de familie aan beide zijden. Het behouden van een sterke band met je ex-schoonouders kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk! Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en we geven graag tips om het contact met je ex-schoonouders te behouden en te versterken, zelfs na je scheiding.

Eerlijkheid, maar met respect voor grenzen

Natuurlijk kunnen je ex-schoonouders in eerste instantie niet direct weten dat jij graag het contact wilt aanhouden en het kan zelfs zo zijn dat ze zelf ook even niet weten wat ze met de nieuwe situatie aan moeten, zeker als de scheiding nog vers is. Communiceer daarom openlijk met je ex-schoonouders over je wens om het contact te behouden. Laat hen weten dat je nog steeds waarde hecht aan de band die je hebt opgebouwd tijdens je huwelijk. Wees eerlijk over je gevoelens en zorgen, en geef aan dat je het contact graag wilt voortzetten.

Het is wel heel belangrijk om de grenzen van alle betrokken partijen daarin te respecteren. Na een scheiding kunnen emoties hoog oplopen, dus geef iedereen de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie. Accepteer dat sommige dingen kunnen veranderen en dat het contact mogelijk anders wordt dan voorheen. Respecteer de keuzes en beslissingen van je ex-schoonouders en wees vooral geduldig. Deze tip geldt overigens ook voor gezamenlijke vrienden of kennissen

Investeren in duurzame relaties 

Hoewel je ex-partner niet langer een verbinding vormt tussen jou en je ex-schoonouders, betekent dit niet dat je de band met hen moet verbreken. Investeer tijd en moeite in individuele relaties met je ex-schoonouders. Nodig hen uit voor een kopje koffie, een lunch of andere sociale activiteiten om de band te versterken. Toon interesse in hun leven en blijf vooral betrokken. Belangrijk om daarbij in het oog te houden is het vermijden en/of het betrekken van je ex-schoonouders bij conflicten of negatieve situaties die ontstaan zijn tijdens of na de scheiding. 

Het klinkt misschien heel logisch, maar het is heel belangrijk om een neutrale houding aan te nemen en ervoor te zorgen dat je ex-schoonouders zich niet in het midden van de strijd bevinden. Dit kan het behoud van de relatie vergemakkelijken en verdere spanningen voorkomen. Het behoud van deze band kan namelijk heel waardevol zijn, niet alleen voor jou, maar ook voor andere familieleden die betrokken zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan gezamenlijke (klein)kinderen. 

Scheidingsprofs is er voor ieder koppel

Bij Scheidingsprofs zijn we er voor ieder koppel. Wij maken scheiden namelijk niet leuker, maar wel veel makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om online te scheiden, bemiddelingszaken te regelen of een geregistreerd partnerschap beëindigen. Wil jij hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je heel graag!

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.