Als jullie besloten hebben om te gaan scheiden, kun je het bijna niet voorkomen dat je in een “rollercoaster” terecht komt. De beslissing vormt immers het startpunt van een hectische periode waarbij de ene na de andere belangrijke beslissing zich in een sneltreinvaart opvolgen. Een soepele scheiding begint echter bij een goede voorbereiding. Hiermee kun je voorkomen dat je in gehaastheid of in je emotie verkeerde keuzes maakt waar je achteraf veel spijt van krijgt. 

 

Waarom een goede voorbereiding op een echtscheiding belangrijk is

Het is eenvoudig om uit te leggen waarom een goede voorbereiding op een echtscheiding belangrijk is. De keuze om te gaan scheiden is al vervelend genoeg. Je weet dat er niet alleen een emotioneel proces op je staat te wachten maar dat er veel geregeld moet worden. Er komt bij een scheiding immers veel kijken. Veel scheidende mensen ervaren het als groot struikelblok om gedurende het traject heldere en weloverwogen keuzes te maken. Daarnaast speelt het gebrek aan inzicht over een aantal zaken hierbij een rol. Deze belemmerende factoren kun je deels wegnemen door je echtscheiding goed voor te bereiden. Het op de hoogte zijn van je rechten en plichten helpt je bijvoorbeeld om betere beslissingen te maken. Daarnaast is het handig als je jezelf al weet in te leven hoe je (nabije) toekomst eruit gaat zien, dus wat je kunt verwachten.

 

Hoe kun je jezelf voorbereiden op een echtscheiding?

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven met betrekking tot de voorbereiding op een echtscheiding is dat je hier de benodigde tijd voor neemt. Dit klinkt wellicht vreemd. Als je besloten hebt om uit elkaar te gaan, is de kans niet uitgesloten dat je zo snel mogelijk weg wil bij je partner. In dit geval is haastige spoed zeker niet goed. Het is goed om in dit kader nogmaals te benadrukken dat een scheiding nogal wat financiële-, fiscale- en juridische gevolgen met zich mee brengt. Daarom doe je er verstandig aan om je hier alvast in te verdiepen. Probeer alvast wat kennis te hebben over zaken als partneralimentatie, kinderalimentatie, zorgverdeling, ouderschapsplan, vermogensverdeling, de echtelijke woning, pensioen en andere zaken die voor jou/ jullie van belang kunnen zijn. Op de website van Scheidingsprofs is hier zeer veel informatie over te vinden. 

 

Op welke manier een echtscheidingstraject doorlopen?

De volgende stap die je zet in de voorbereiding op een scheiding is de keuze op welke manier jullie het traject het beste kunnen doorlopen. Zijn jullie niet meer on speaking terms? dan hebben jullie geen andere keuze dan jullie belangen laten vertegenwoordigen door een individuele echtscheidingsadvocaat. Dit wil niet zeggen dat de bovenstaande voorbereiding niet voor jullie van toepassing is want je moet nog steeds de genoemde belangrijke keuzes maken. 

 

Het gebruik maken van een individuele echtscheidingsadvocaat is de duurste oplossing waarvoor jullie kunnen kiezen. Op het moment dat jullie wel in goed onderling overleg uit elkaar gaan (en er geen ingewikkelde situatie is ontstaan) kunnen jullie de keuze maken voor mediation. In dit geval maken jullie gezamenlijk gebruik van de kennis en ervaring van een echtscheidingsmediator bij het maken van keuzes en afspraken die van belang zijn om een echtscheiding vorm te geven. Het is goed om te benadrukken dat jullie zelf de beslissingen nemen. Het vooraf inlezen in de materie blijft belangrijk, al kun je altijd met vragen terecht bij de mediator.

 

De meest voordelige optie om een echtscheidingstraject te doorlopen is de keuze voor online scheiden. Ook bij deze optie doorloop je het traject gezamenlijk maar de ondersteuning wordt volledig online aangeboden. In veel gevallen is dit ook de meest snelle manier van het doorlopen van een echtscheidingstraject maar het tempo hiervan bepalen jullie als scheidend stel zelf.  

 

Zorg dat je alle benodigde documenten binnen handbereik hebt  

 

Tot slot is het goed om je erop te wijzen dat het zorgen dat je alle benodigde documenten binnen handbereik hebt ook een onderdeel is van je voorbereiding op een scheiding. Uit de praktijk kunnen onze Scheidingsprofs je vertellen dat niets zo tijdrovend is als het zoeken naar de benodigde documentatie gedurende een scheidingstraject. Daarom delen we hieronder een kleine checklist met je. Zorg in ieder geval dat je deze zaken binnen handbereik hebt voordat je het echtscheidingstraject ingaat. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

 • Trouwboekje of samenlevingsovereenkomst
 • Akte met huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden
 • Hypotheekakte of huurovereenkomst woning
 • Overzicht van bankrekeningen, spaarrekeningen, beleggingsrekeningen
 • Jaaropgaven, loonstrookjes en uitkeringsspecificaties
 • Aangiftes inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar
 • Polis ziektekostenverzekering
 • Overzicht andere lopende verzekeringen
 • Overzicht opgebouwde pensioenen
 • Bewijsstukken van eventuele schulden
 • Eventuele andere financiële waardepapieren
 • Koopsompolissen
 • Bewijzen van een schenking of erfenis
 • Eventuele jaarrekeningen van een eigen bedrijf  

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.