Is de periode na het afhandelen van een scheiding eenmaal voorbij, dan begint je ‘nieuwe’ leven als alleenstaande ouder. De tijd na de scheiding kan om die reden best een uitdagende tijd zijn, vooral als het gaat om het vinden van evenwicht tussen werk en het opvoeden van je kinderen. Wellicht hebben jullie al eens een tijdelijke break gehad en ben je het al een beetje gewend. Zo niet, dan kan het jongleren van professionele verplichtingen en het zorgen voor je kinderen best overweldigend lijken, maar wees gerust, je staat er niet alleen voor. In dit artikel gaan we op een positieve manier kijken naar hoe je een gezonde balans kunt vinden tussen werk en de zorg voor je kinderen na een scheiding.

Je tijd goed verdelen

Het vinden van balans tussen werk en kinderen na een scheiding wordt vaak bemoeilijkt door het schuldgevoel dat je als ouder ervaart. Het is namelijk helemaal niet ongewoon dat ouders zich schuldig voelen over de impact die de scheiding kan hebben op hun kinderen. En dit schuldgevoel kan een negatieve invloed hebben op je vermogen om de tijd tussen werk en kinderen op een evenwichtige manier te verdelen.

Het is belangrijk om te erkennen dat het gevoel van schuld na een scheiding een natuurlijke reactie is. Ouders willen het beste voor hun kinderen en kunnen zich schuldig voelen dat ze hen niet langer een traditioneel gezinsleven kunnen bieden. 

Dit schuldgevoel kan ervoor zorgen dat je gaat overcompenseren door te veel tijd aan je kinderen te willen besteden, ten koste van je eigen behoeften en professionele verantwoordelijkheden. Natuurlijk is het afhankelijk van het soort omgangsregeling dat bepaalt hoeveel tijd je kúnt spenderen aan de kinderen, maar een gezonde balans tussen werk en kinderen betekent niet dat je perfect moet zijn in beide rollen. Het betekent eerder dat je jezelf toestemming geeft om jezelf te zijn, met al je menselijke emoties en beperkingen. Het is normaal dat je als ouder soms een balans moet zoeken en dat je niet altijd aanwezig kunt zijn op elk moment van de dag. Het belangrijkste is dat je er op de momenten dat je er bent, volledig aanwezig bent en je kinderen je onvoorwaardelijke liefde en steun voelen. 

Balans, quality time en een stevig netwerk

Natuurlijk, je kinderen gaan voor alles. Dat spreekt voor zich. Maar bedenk ook hoe je genoeg tijd kunt besteden aan je werk om je financiële basis stabiel te houden, terwijl je toch quality time hebt met je kinderen. Het plannen van quality time met je kinderen is namelijk een van de sleutels tot het vinden van die balans. Maak routines en plan speciale momenten waarop jullie samen kunnen zijn en genieten van elkaars gezelschap. Het gaat niet om perfectie, maar om de waardevolle tijd die je samen doorbrengt en de mooie herinneringen die je creëert. Dit versterkt niet alleen de band met je kinderen, maar geeft hen ook de geruststelling dat ze geliefd en gewaardeerd worden.

Daarnaast is het bouwen van een ‘steunnetwerk’ van onschatbare waarde. Denk aan familie, vrienden, buren of zelfs professionals die je kunnen ondersteunen bij de opvoeding van je kinderen. Samenwerken maakt de taak eenvoudiger en geeft je meer tijd en energie voor zowel je werk als je kinderen. Door taken en verantwoordelijkheden te delen, kun je een evenwichtiger leven creëren en je schuldgevoel is meteen een stuk minder wanneer je weet dat de kinderen een fijne tijd hebben zonder jou, toch?

Professioneel advies nodig?

Bij Scheidingsprofs werken wij iedere dag met een team van professionele scheidingsexperts. Heb je hulp, advies of meer informatie nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.