Als je weet dat één derde van de huwelijken in een scheiding eindigt, is het natuurlijk niet heel vreemd dat ook jouw kind op een gegeven moment bij je komt om zijn of haar scheiding aan te kondigen. Het is een drama voor alle betrokkenen, niet alleen voor het scheidende stel zelf maar ook voor de eventuele kleinkinderen en ook jouw wereld komt op zijn kop te staan. Niet alleen omdat de gevoelens die bij een scheiding komen kijken zo voelbaar en goed voor te stellen zijn maar ook omdat je met je eigen gevoelens overhoop komt te liggen. Eigenlijk ga je door bijna precies dezelfde gevoelens heen als je scheidende kind. In veel gevallen roept het een gevoel van machteloosheid op als je als (groot) ouder tijdens de scheiding van je kind aan de zijlijn staat. Zeker als deze scheiding ook nog een uitmondt in een vechtscheiding kan dit voor lastige situaties zorgen. Hoe je omgaat met je gevoelens en wat je kunt doen als je kind gaat scheiden vertellen we in dit artikel.

 

Luisteren begrijpen en steunen

Als ouders (opa en oma) ‘sta je erbij en kijk je ernaar’. De scheiding wordt afgehandeld en er is niets wat jij kunt doen of waar jij invloed op hebt. Toch hebben alle beslissingen die genomen worden wel een grote invloed op jullie als ouder en/of opa en oma zijde. Alles wat vertrouwd was, is nu ineens onzeker. Je ziet de pijn en het verdriet bij je eigen kind. De kans is groot dat je het liefst vandaag nog je kind wil troosten, beschermen en voorzien van advies. Pas op dat… Vergeet niet om…. enzovoorts. Hoe klein of groot ze ook zijn, je kinderen zijn en blijven toch je kinderen. 

Naast het verdriet van je kind is er natuurlijk ook je eigen verdriet. Misschien had je wel een waanzinnig goede band met je schoonzoon of schoondochter. Het is maar de vraag of dat zo blijft. Je doet er verstandig aan om neutraal te blijven, hoe moeilijk dat ook is. Uit geen emoties naar je kind toe en doe dat ook niet naar de aankomende ex partner. Je kind zit er niet op te wachten om jou te moeten troosten omdat jij het moeilijk hebt met de scheiding. Jouw taak in dit verhaal is luisteren, begrijpen en steunen. Uiteraard is praten hierover met vrienden wel belangrijk. 

 

Uit geen frustraties

Zoals aangegeven sta je als ouder, maar ook als grootouder, aan de zijlijn bij de scheiding van je kind. Het is dan heel makkelijk om partij te kiezen, met adviezen te komen en oplossingen aan te dragen maar wees je er van bewust dat dat alleen maar averechts kan werken. Iemand die midden in een scheiding zit, heeft er behoefte aan om zijn of haar gevoelens te uiten. Een beslissing om te scheiden neem je namelijk pas als je zelf er aan toe bent en het gevoel hebt dat je echt niet verder kunt. Wees een klankbord voor je kind en hou je frustraties voor je. Zowel de frustraties over de aankomende ex als eventuele frustraties die je eigen kind misschien bij je oproept omdat jij het in zijn of haar situatie misschien anders aangepakt zou hebben. Spreek niet negatief over de ex zeker niet als er ook kleinkinderen in het spel zijn. Je weet nooit wat zij misschien opvangen van jouw woorden wat de band met hen er misschien ook niet beter op maakt. Wees je van bewust dat er uiteindelijk een tijd komt (na een aantal jaar) waarbij de scherpe randjes ervan af zijn en alle partijen weer vriendelijk met elkaar om (moeten) gaan. Al is het maar omwille van de kinderen. 

 

Wat kun je als ouder dan wel?

Natuurlijk kun je (als je kind daarvoor openstaat) erover praten en voorzichtige adviezen geven. Boze of teleurgestelde emoties helpen hier echter niet bij. Hou die dan ook voor jezelf en zorg dat je dit zelf oplost. Zorg dat je geen onderdeel wordt van de strijd. Toon begrip en wees vooral onpartijdig naar de kleinkinderen toe. Oordelen over een van de ouders kan ervoor zorgen dat kinderen liever niet met je praten over problemen thuis. Dring daarom niet aan, maar laat merken dat hun gevoelens ook getoond mogen worden. Meegaan in de strijd vergroot de kans dat het contact met de kleinkinderen vermindert of zelfs verbroken wordt.

Jouw huis kan een veilige basis zijn, zowel voor je kind als voor je kleinkind(eren). Je kunt dit een “scheidingsvrije zone” noemen. Wat extra aandacht en afleiding bieden mag best in deze roerige periode. Mocht je zoon of dochter klem komen te zitten, of dit nu op financieel vlak is of als hij of zij bijvoorbeeld een dak boven het hoofd nodig heeft, zorg dan (indien mogelijk) dat je kind bij jou terecht kan. Spring financieel bij of laat hem of haar een tijdje bij jou wonen om even uit te kunnen blazen en vanaf daar de draad weer op te pakken. 

Wil je meer informatie of persoonlijk advies over wat je kunt doen als je kind gaat scheiden? Neem dan gerust contact met ons op.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.