Als je als getrouwd Nederlands stel geëmigreerd bent en het perfecte plekje op aarde gevonden hebt, is dat natuurlijk geen garantie voor je huwelijk. Onze Scheidingsprofs worden dan ook regelmatig benaderd door in het buitenland woonachtige Nederlandse stellen met de vraag wat de mogelijkheden zijn om te scheiden. We praten in dat geval over een internationale echtscheiding waarbij een aantal factoren een rol spelen bij het bepalen welke rechter bevoegd is om de scheiding uit te spreken. Dit klinkt ingewikkeld maar in de praktijk zijn er een aantal zeer eenvoudige mogelijkheden als je als Nederlands stel wilt scheiden in het buitenland. Er zullen echter wel internationaal privaatrechtelijke regels worden toegepast. 

Hoe werkt een internationale echtscheiding?

De naam zegt het al: er is sprake van een internationale echtscheiding als er internationale aspecten een rol spelen bij het ontbinden van een huwelijk. Deze aspecten kunnen betrekking hebben op zowel de nationaliteit van de scheidende partners of de woonplaats van de partijen. Als er sprake is van een internationale echtscheiding doen stellen er verstandig aan om na te gaan in welk land zij het beste kunnen scheiden. In ieder land gelden immers eigen regels met betrekking tot echtscheidingen. Het is goed om je hierbij te realiseren dat je een keuze niet meer kunt herzien. Als je een verzoek tot echtscheiding bij een rechter in een bepaald land hebt ingediend, kun je niet meer in een later stadium een verzoek tot echtscheiding in een ander land indienen. 

Internationaal privaatrechtelijke regels bij een scheiding 

Het is goed om je te verdiepen in de internationaal privaatrechtelijke regels die worden toegepast bij een scheiding. Als je er voor zou kiezen om in Nederland te scheiden, wordt het Nederlandse recht toegepast. Als je de scheidingsprocedure in bijvoorbeeld Spanje zou doorlopen, zal dit volgens Spaans recht gebeuren. Let op, dit recht wordt toegepast om te bepalen of een echtscheiding kan worden uitgesproken. Het is geen vanzelfsprekendheid of bijvoorbeeld het Nederlands recht wordt gehanteerd bij het toepassen van het huwelijksvermogensregime of op de vraag of er recht is op alimentatie. Bij een internationale echtscheiding gelden in dat geval de internationaal privaatrechtelijke regels. 

Welke rechter is bevoegd om een internationale scheiding uit te spreken?

Het is uiteraard niet mogelijk om in ieder willekeurig land een echtscheiding aan te vragen. Er moet vanzelfsprekend wel een connectie met het betreffende land zijn. Deze connectie heeft zoals aangegeven betrekking op de nationaliteit van de scheidende partners en/of de woonplaats. Je kunt dus de keuze maken voor de rechtbank in het land waar betrokkenen wonen of de nationaliteit bezitten.

Waarom in Nederland scheiden als een in buitenland wonend stel? 

Als je als Nederlands stel besloten hebt om te scheiden in het buitenland, kun je hiervoor terecht bij de rechtbank in het land waar je woonachtig bent. Het behoort uiteraard tot de mogelijkheden om in Nederland te scheiden. Je hebt gezien je nationaliteit immers nog steeds een connectie met Nederland. Er zijn veel argumenten te benoemen om daadwerkelijk deze keuze te maken. Een belangrijk argument is dat de Nederlandse wetgeving vrijwel geen eisen stelt aan de term “duurzame ontwrichting van het huwelijk”. Dit hoeft in tegenstelling tot bij andere landen het geval is, niet onderbouwd of bewezen te worden. Daarnaast geldt er bij het Nederlandse recht geen verplichte wachttijd voordat de rechtbank de scheiding gaat behandelen zoals in andere wel het geval is. Er zijn landen waarbij een wachttijd van maar liefst twee jaar wordt gehanteerd. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke praktische argumenten te benoemen waarom het een prima keuze is om in Nederland te scheiden als een in buitenland wonend stel. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een taalbarrière. 

Online scheiden om als in het buitenland wonend Nederlands stel te scheiden 

Het is goed om je te wijzen op een interessante optie als je bij een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding de benodigde stappen binnen een kort tijdsbestek wilt doorlopen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de keuze maken voor online scheiden. Dit is een voordelige manier van scheiden waarbij je als stel voor een groot deel zelf de stappen doorloopt die van belang zijn om een huwelijk te ontbinden. Deze stappen kunnen in een eigen tempo worden doorlopen, zonder dat er ergens in het traject een fysieke aanwezigheid van de betrokkene vereist is. Uiteraard maak je hierbij gebruik van de ondersteuning van een Nederlandse echtscheidingsmediator die je persoonlijk op afstand zal begeleiden. Onze Scheidingsprofs informeren je graag persoonlijk verder over deze optie.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.