De laatste tijd krijgen wij van Scheidingsprofs ontzettend veel vragen over het convenant. Hoe vraag je een echtscheidingsconvenant aan? Wat moet ik doen als ik mijn convenant kwijt ben? En hoe zit het als je ex zich niet houdt aan het convenant? Vandaag beantwoorden wij enkele van deze convenant vragen.

Hoe vraag je een convenant op, kan ik hiervoor beter mailen of bellen en wat moet ik in dit verzoek vermelden?

Indien u in het verleden gescheiden bent dan is er in 99% van de gevallen een convenant op gemaakt. Het is namelijk ook mogelijk om te scheiden zonder convenant. Sinds 2009 is het echter niet meer mogelijk te scheiden zonder ouderschapsplan indien er minderjarige kinderen zijn. Het convenant is door u zelf of de (gezamenlijke) advocaat of mediator opgesteld. Deze heeft altijd een kopie in zijn dossier die u kunt opvragen en anders kan diegene een kopie opvragen bij de rechtbank.

Hoe ziet mijn convenant eruit wanneer ik een huis huur?

Een convenant is vormvrij, dat betekent dat u zelf bepaalt wat er in komt te staan. Het is in uw belang dat er in ieder geval duidelijke afspraken in staan omtrent de verdeling van vermogen en de betaling van alimentatie. In geval van een huurwoning moet duidelijk zijn wie in deze woning blijft en wie de lasten en plichten na de scheiding op zich neemt. Het is van belang dat ook te melden bij de verhuurder en dat vooraf te communiceren. Hierin kan de Scheidingsprofs u zeker helpen.

Wat moet ik doen als ik mijn convenant kwijt ben?

In principe gelden hiervoor dezelfde regels als bij de vraag hoe je een convenant opvraagt. U kunt uw verloren convenant ten allen tijde opvragen bij uw (of gezamenlijke) advocaat of mediator die de convenant voor u heeft opgesteld. Deze persoon heeft ALTIJD een kopie in zijn dossier. Mocht u het niet via deze persoon kunnen opvragen, vraag dan een kopie aan bij de rechtbank zelf. Deze aanvraag duurt waarschijnlijk wel wat langer dan dat u het bij uw advocaat/mediator doet.

En hoe zit het als je ex zich niet houdt aan het convenant?

In een convenant maak je afspraken met elkaar en deze worden geregistreerd bij de rechtbank, De afspraken krijgen dan een executoriale titel wat in houdt dat het direct afdwingbaar is, Indien een van de partijen zich niet houdt aan de afspraken kan direct aan de rechtbank gevraagd worden voor naleving zorg te dragen. In geval van niet betalen alimentatie kan dat snel tot loonbeslag leiden. Verder kunnen diverse vermogensbestanddelen direct aan de rechthebbende partij over gedragen worden. Afspraken met kinderen is lastiger omdat je iemand niet kan dwingen een goede vader of moeder te zijn. Bij herhaaldelijk niet naleven afspraken zou in rechten in een uiterst geval wel iemand uit de ouderlijke macht kunnen zetten.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.