Met de vakantie in het vooruitzicht ben jij als kersverse single ouder misschien wel toe aan wat ontspanning. Maar hoe pak je dat aan als je alleen op vakantie met kinderen gaat? In dit artikel vind je waardevolle tips om ervoor te zorgen dat jullie vakantie een stressvrije en leuke ervaring wordt. Of je nu onlangs gescheiden bent of gewoon behoefte hebt aan wat quality time met je kinderen, deze tips helpen je om de juiste aanpak te vinden en er een feestelijke vakantie van te maken.

De juiste bestemming kiezen als team 

Bij het kiezen van de juiste bestemming voor jullie vakantie is het belangrijk om rekening te houden met zowel jouw interesses als de behoeften van je kinderen. Zoek naar kindvriendelijke bestemmingen die activiteiten en voorzieningen bieden die geschikt zijn voor hun leeftijdsgroep. Denk aan kindvriendelijke resorts met speciale kinderclubs, campings met speeltuinen en recreatieve activiteiten, vakantieparken met animatieteams die entertainment bieden voor kinderen, of strandbestemmingen met veilige zwemfaciliteiten. Door te kiezen voor een bestemming die aansluit bij de interesses en behoeften van je kinderen, creëer je de ideale omgeving voor een plezierige en ontspannen vakantie. Ze zeggen niet voor niets: “Als de kinderen zich vermaken, dan vermaak je je als ouder zeker!”

Daarnaast is het een goed idee om je kinderen te betrekken bij de planning van de vakantie. Laat ze meedenken en beslissen over bepaalde aspecten, zoals de keuze van activiteiten, bezienswaardigheden of attracties die ze graag willen bezoeken. Hierdoor voelen ze zich betrokken en enthousiast, en het vergroot de kans dat ze meer plezier beleven aan de vakantie. Laat ze bijvoorbeeld brochures of websites bekijken en hun wensen en voorkeuren delen. Door rekening te houden met hun inbreng, creëer je een gevoel van eigenaarschap en maak je de vakantie nog specialer voor iedereen. Daarnaast is het ook belangrijk om de vakantie goed te overleggen met je ex-partner. Je kunt namelijk niet zomaar naar het buitenland vertrekken zonder toestemming

Voor ieder budget een geslaagde trip

Natuurlijk begrijpen we als geen ander dat een scheiding wellicht de nodige kosten met zich heeft meegebracht en dat er ook op het budget gelet moet worden. Gelukkig zijn er, ook als je alleen op vakantie met kinderen gaat, veel mogelijkheden om te genieten van de vakantie met een lager budget. Zoek naar bestemmingen en accommodaties die betaalbaar zijn en speciale aanbiedingen hebben voor gezinnen. Campings, vakantiehuizen of budgetvriendelijke hotels kunnen goede opties zijn. Is het mogelijk, overweeg dan om buiten het hoogseizoen te reizen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

Daarnaast zijn er ook diverse manieren om te besparen op kosten tijdens de vakantie. Zelf koken is niet alleen goedkoper, maar ook een leuke activiteit om samen met de kinderen te doen. Wat dacht je ervan om omstebeurt een gerecht uit te kiezen met lokale producten? Culinair en budgetproof! Daarnaast zijn er vaak ook gratis of betaalbare activiteiten in de omgeving te vinden, zoals lokale parken, wandelpaden of musea met kinderkortingen. Let er wel op dat er duidelijke afspraken worden gemaakt wat betreft het maken van foto’s of het plaatsen van foto’s op sociale media. Op die manier voorkom je onnodige wrijving met je ex-partner. 

Stressvrij genieten

Het meenemen van vertrouwde items van thuis, zoals favoriete knuffels, boeken of dekentjes, kan een gevoel van comfort en vertrouwdheid bieden, vooral in een nieuwe omgeving. Het kan ook handig zijn om bekende snacks en drankjes mee te nemen voor onderweg of voor momenten waarop ze iets vertrouwds willen eten.

Daarnaast zijn vakanties een geweldige gelegenheid voor kinderen om nieuwe vrienden te maken. Kijk of er mogelijkheden zijn voor je kinderen om deel te nemen aan activiteiten waarbij ze andere kinderen kunnen ontmoeten, zoals kinderkampen, zwemlessen of lokale evenementen. Sociale interactie kan de vakantie nog plezieriger maken, zowel voor jou als voor je kinderen.

Door rekening te houden met deze tips en mogelijkheden, kun je als alleenstaande ouder een stressvrije en leuke vakantie organiseren, zelfs met een lager budget. Lees jij dit nu en ben je nog niet zover dat de scheiding is afgerond? Of willen jullie scheiden, maar willen jullie dit graag op een laagdrempelige en fijne manier afronden? Dan zijn wij, van Scheidingsprofs, er voor jou. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, want scheiden hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.