Er zijn een behoorlijk aantal redenen te benoemen waarom echtscheidingsmediation een interessante keuze kan zijn als jullie besloten hebt om uit elkaar te gaan. Er zijn ook diverse overwegingen aan te voeren waarom je juist beter niet kunt kiezen voor echtscheidingsmediation. In dit artikel gaan we in op het laatste. Het is immers verre van verstandig om een keuze te maken voor echtscheidingsmediation als de situatie hier helemaal niet bij past. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee! 

Kenmerkende karakter van echtscheidingsmediation 

Echtscheidingsmediation is een moderne manier waarop een echtscheidingstraject kan worden doorlopen. Gedurende dit traject wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een echtscheidingsmediator. Deze persoon zal het scheidend stel begeleiden bij het doorlopen van het echtscheidingstraject, adviseren bij het maken van keuzes en bemiddelen om de scheidende partners te ondersteunen bij het doorlopen van het traject. Het kenmerkende karakter van echtscheidingsmediation is dat het scheidend stel gezamenlijk het scheidingstraject doorloopt en uiteindelijk zelf de keuzes maakt die van belang zijn om een huwelijk te ontbinden. Het gebruik maken van de kennis en kunde van een mediator kan een goede keuze zijn als je een juridisch gevecht liever vermijdt en je graag kiest voor een voordelige vorm van scheiden. Daarnaast biedt echtscheidingsmediation alle gelegenheid om het traject in een gewenst tempo te doorlopen. Is de situatie en zijn jullie zelf geschikt om een mediationtraject te doorlopen? Dit is lang niet altijd het geval. Er zijn redenen te benoemen om niet te kiezen voor echtscheidingsmediation.

5 redenen om juist niet de keuze te maken voor echtscheidingsmediation

1. Niet meer het beste voor hebben met de ex-partner. Een van de vereisten van mediation is dat de ex-partners het beste met elkaar voor hebben. Het is bij mediation zeer belangrijk om bereid te zijn concessies te doen en bereid te zijn om afstand te doen van bepaalde rechten, zaken en allerlei dingen die men vanzelfsprekend vond. Daarnaast moet je bereid zijn om jezelf in het standpunt van de ander te verplaatsen om samen tot een overeenstemming te komen. Is dit niet (meer) het geval? Dan kun je beter niet kiezen voor echtscheidingsmediation.

2. Niet meer on speaking terms zijn. Echtscheidingsmediation is een traject dat de scheidende partners op relatief zelfstandige wijze doorlopen. Het is van belang dat de partners samen on speaking terms zijn om ook elkaars realiteit onder ogen te kunnen zien. Als partners in de slachtofferrol gaan zitten en niet bereid zijn om hieruit te stappen, kunnen zij beter niet de keuze te maken voor echtscheidingsmediation.

3. Niet meer in staat zijn om voor jezelf op te komen. Veel mensen zijn, als gevolg van de scheiding, door emoties overmand en zijn niet meer in staat om voor hun rechten op te komen. Is dat bij jou ook het geval? Dan is dit een goede reden om juist niet de keuze te maken voor echtscheidingsmediation en je belangen laten behartigen door een individuele echtscheidingsadvocaat. 

4. Er is een te ingewikkelde situatie ontstaan. Echtscheidingsmediation is financieel een zeer aantrekkelijke keuze omdat het (deels) een zelfstandig karakter heeft. Dit betekent dat de scheidende partners de situatie wel moeten kunnen handelen en kennis van zaken moeten hebben. Is er een te ingewikkelde situatie ontstaan? Dan is echtscheidingsmediation lang niet altijd de beste keuze.

5. Een van de partners ziet niets in bemiddeling. Echtscheidingsmediation is een traject dat uitstekend toepasbaar is mits beide partijen zich op zijn minst willen inzetten voor de mediation. Is dit niet het geval? Kies dan niet voor echtscheidingsmediation maar maak de keuze voor een ander traject om jullie zelf veel vervelende situaties te besparen.

Meer informatie of advies?

Ben je op zoek naar meer informatie over echtscheidingsmediation of kunnen we jou/jullie persoonlijk adviseren of dit traject bij jullie past? Neem dan gerust contact met ons op. Onze Scheidingsprofs helpen je graag verder, of je nu de keuze maakt voor echtscheidingsmediation of niet.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.